Wat is een antirefluxoperatie?

Een antirefluxoperatie kan worden uitgevoerd bij mensen met ernstige reflux(maagzuur)klachten. Door reflux stroomt de maaginhoud terug naar de slokdarm. In de maag zitten onder andere maagzuur en verteringssappen. Deze kunnen de slokdarm irriteren en het kan op den duur tot slokdarmontsteking leiden.
Tijdens een anti-refluxoperatie wordt de bovenkant van de maag om de slokdarmwand vastgehecht. De maag blijft hierdoor in de buikholte en het sluitspiertje kan weer goed sluiten. Hierdoor kan de maaginhoud niet meer zo gemakkelijk omhoog komen.

Wanneer een anti-refluxoperatie?

Een operatie tegen reflux wordt verricht als je ernstige klachten van reflux hebt, die niet verminderen door medicijnen. Refluxklachten kunnen worden veroorzaakt door een middenrifbreuk (hernia diafragmatica). Een middenrifbreuk is een te wijde opening van het middenrif. Hierdoor sluit het spiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed en kan de maag (gedeeltelijk) door het middenrif omhoogkomen en in de borstholte komen te liggen. Refluxklachten kunnen ook worden veroorzaakt door gastro-oesophageale refluxziekte. Dan werkt de afsluiting aan de onderkant van de slokdarm niet goed. Bij baby’s is de sluitspier tussen de slokdarm en de maag soms nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor hebben baby’s vaak last van reflux. Bij hen bestaat de behandeling meestal uit het indikken van de voeding of maagzuurremmende medicijnen. Het komt maar zelden voor dat er tot een antirefluxoperatie wordt overgegaan bij baby’s.
Voordat er tot een antirefluxoperatie wordt besloten, onderzoekt je arts eerst de ernst van je klachten. Hiervoor wordt een pH- en drukmeting van de slokdarm verricht. Ook wordt een kijkonderzoek van de slokdarm en maag gedaan. Hiernaast kan een slikfoto gemaakt worden. Hierbij wordt met contrastvloeistof en röntgenapparatuur gekeken wat er tijdens het slikken precies gebeurt.

Hoe gaat een antirefluxoperatie in zijn werk?

Een antirefluxoperatie vindt plaats onder narcose, soms in combinatie met een ruggenprik. De fundoplicatieoperatie volgens Nissen is de meest toegepaste techniek voor deze operatie. Als je een middenrifbreuk hebt, plaatst de chirurg het deel van de maag dat in de borstholte ligt eerst terug in de buikholte. Van de bovenkant van de maag maakt hij vervolgens een plooi die hij als een manchet om de slokdarm draait en vasthecht.

Deze operatie kan zowel via een snedes als via een kijkoperatie worden uitgevoerd. Voor een kijkoperatie maakt de chirurg vijf gaatjes in de buikwand. Hierdoor brengt hij verschillende instrumenten naar binnen, waaronder een endoscoop waarmee alle handelingen gevolgd kunnen worden op een monitor. Er wordt ook koolstofdioxide in je buik geblazen, waardoor er meer werkruimte ontstaat voor de chirurg.

Complicaties bij een anti-refluxoperatie

Na een anti-refluxoperatie kun je last krijgen van de volgende complicaties:

Na de antirefluxoperatie

Na de operatie wordt je wakker op de uitslaapkamer, ook wel verkoeverkamer genoemd. Meestal heb je een infuus, een blaaskatheter en een sonde in je neus om maagsap af te voeren. Als je helemaal wakker bent, kom je op de verpleegafdeling. Daar krijg je eerst alleen drinken en vloeibare voeding. Na een paar dagen mag je weer eten. Er wordt opnieuw een slikfoto gemaakt. Als deze foto goed is, mag je weer naar huis.

Bij een klassieke operatie (via een een snede in je buik) mag je na vijf tot tien dagen weer naar huis. Na een kijkoperatie is dit vaak al een dag na de ingreep. Je herstelt ook sneller van een kijkoperatie dan van een klassieke antirefluxoperatie.