Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie)

Naar het overzicht van behandelingen

Wat houdt het verwijderen van de galblaas in?

Bij een galblaasoperatie wordt je galblaas uit je lichaam verwijderd. Vaak is dit nodig als je een galblaasaandoening hebt zoals galstenen of galblaasontsteking. Je galblaas is de opslagplaats voor het gal dat door de lever wordt geproduceerd. Gal gaat van de galblaas naar de dunne darm om te helpen met het verteren van voornamelijk het vet uit je voedsel. Als je galblaas verwijderd is, gaat de gal via je lever en galgangen direct naar de dunne darm. De medische benaming voor het verwijderen van je galblaas is cholyecystectomie. 

Wanneer wordt de galblaas verwijderd?

Je komt in aanmerking voor een galblaasoperatie als je galblaas door een aandoening niet goed meer functioneert, bijvoorbeeld door galstenen of galblaasontsteking. Het verwijderen van galstenen in de galblaas gebeurt tegenwoordig steeds minder; de galblaas wordt meestal in zijn geheel weggehaald. 

Hoe gaat het verwijderen van de galblaas in zijn werk?

De chirurg kan je galblaas verwijderen door een buikoperatie of een kijkoperatie (laparoscopisch). De kijkoperatie is niet voor iedereen geschikt. Als de galblaaswand door een ontsteking te stug is of als er stenen in de galgangen zijn die niet goed te bereiken zijn, is een kijkoperatie vaak niet geschikt. Ook als je door eerdere buikoperaties verklevingen in je buik hebt gekregen, is een kijkoperatie niet geschikt. De chirurg zal dan een gewone buikoperatie uitvoeren. Soms stuit de arts tijdens een kijkoperatie op onverwachte problemen, waardoor hij alsnog een gewone buikoperatie zal uitvoeren. 

Buikoperatie

Bij de buikoperatie maakt de chirurg een snee in je bovenbuik of rechts onder je ribben. Vervolgens verwijdert hij de galblaas. Soms moet hij nog galstenen verwijderen uit de galgangen, zodat deze na de operatie gal naar de dunne darm kunnen vervoeren. Je krijgt een drain zodat de gal vlak na de operatie naar de buiten kan lopen en de druk op de galgangen niet te hoog wordt. 

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie gaat er een kleine lens naar binnen via een sneetje onder je navel. Op een scherm kan de chirurg zien wat hij aan het doen is.  Via een paar andere sneetjes in je buik brengt de chirurg instrumenten in om de galblaas te verwijderen. Ook krijg je voor de glasblaasoperatie gas (koolstofdioxide) in je buik gespoten, zodat de chirurg een beter overzicht heeft van je buik en meer ruimte heeft. 

Complicaties bij verwijderen van galblaas

Complicaties die bij een galblaas kunnen optreden, zijn hetzelfde als bij andere operaties. Complicaties kunnen zijn:

Specifiek voor de operatie is dat je galgangen beschadigd kunnen raken, al gebeurt dit zeer zelden.

Verder zijn er nog klachten die vlak na de galblaasoperatie kunnen ontstaan, maar die niet ernstig zijn. Klachten kunnen zijn:

  • Blauwe blek op je buik.
  • Pijnlijke keel.
  • Schouderpijn en gevoelige buik. Dit kan komen door de koolstofdioxide die in je buik is gespoten voor de kijkoperatie.

Herstel na verwijderen van galblaas

Na een galblaasoperatie heb je tijd nodig voor je herstel. Je kunt nog enige tijd last hebben van de wond(en). Bij een kijkoperatie is dit minder erg dan bij een buikoperatie. Je krijgt vlak na de operatie een infuus zodat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je weer zelf kunt drinken, wordt het infuus verwijderd. Als je niet misselijk bent, kun je weer beginnen met eten. In het begin is het verstandig om geen vet of gekruid voedsel te eten. Waarschijnlijk duurt het een paar dagen voordat je weer dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren, en een paar weken voordat je weer echt aan het werk kunt.