Verpleegkundig handelen na verwijderen blaaskatheter

Naar forum urologie
 1. Geplaatst op 29-01-2004 11:41:58

  Ik ben op zoek naar informatie over het handelen door verpleegkundigen nadat zij een blaaskatheter hebben verwijderd.
  Vragen hierbij zijn:
  Na hoeveel tijd moet een patiënt urineren na het verwijderen van de katheter?
  Wanneer/ na hoe lange tijd moet een patiënt gebladderd worden?
  Bij hoeveel ml retentie breng je opnieuw een katheter in en wanneer breng je een verblijfskatheter in en wanneer katheteriseer je eenmalig?
  Wat zijn de risico\\\'s van zowel het inbrengen als het uitlaten van een katheter?
  Bij hoeveel ml stop je met het laten aflopen van urine bij een grote hoeveelheid retentie ivm mogelijke tensiedaling agv volumeverlies?
  Wat zijn de mogelijke oorzaken van blaasretentie?
  Wat is een goed moment van de dag om een blaaskatheter te verwijderen?

 1. Wij gaan ervan uit dat een patient binnen 6 uur spontaan geurineerd moet hebben.Is dat niet zo en de patient heeft geen aandrang,dan zetten we hem of haar eerst even op een postoel met bv de kraan open om toch nog te proberen het op gang te brengen.Lukt dit niet dan gaan we eenmalig catheteriseren om te zien hoeveel de blaas bevat.Vaak gaat het daarna wel goed.Als dat niet het geval is gaan we nogmaals catheteriseren en bij meer dan 500 cc laten we de catheter in.Als er direct al een liter uitloopt klemmen we de catheter af om te voorkomen dat de patient er veel last van heeft(shock).Na een half uurtje zetten we hem weer open.

  Geplaatst op 29-01-2004 16:18:21

 2. het tijdstip van verwijderen is bij ons 6 uur sóchtends zodat je er over de dag een oplossing voor kan vinden en er niet s'avonds of s'nacht mee zit.
  Het inbrengen van een catheter moet steriel gebeuren anders krijg je problemen(infectie)

  Geplaatst op 29-01-2004 16:21:07

 3. Hallo,
  Ik zal even vertellen hoe het bij ons gaat,
  Wij brengen een verblijfscatheter in als iemand meer dan 500cc in de blaas heeft en echt niet kan plassen. Op de verkoever wordt er vaak 1-malig gekatheteriseerd
  Er mag max. 500cc in 1 keer aflopen ivm drukverandering.
  Wij halen \'s ochtends om 8 uur de cad eruit. Wij bladderen dan een patiënt na 6 uur als hij nog niet geplast heeft, en na 8 uur moet een patiënt geurineerd hebben.
  ik hoop dat je er wat aan hebt.

  Geplaatst op 07-02-2004 18:15:51

 4. Hallo,
  Op de afdeling urologie waar ik werk moet een patient proberen te plassen binnen 6 uur na het verwijderen van de catheter. Lukt dit niet, dan wordt er retentie bepaald m.b.v. een bladderscan. Zit er meer dan 300 cc in de blaas wordt er eenmalig gecatheteriseerd. Daarna moet de patient weer zelf proberen te plassen. Lukt dit nog steeds niet dan wordt er in overleg met de arts een verblijfscatheter gegeven voor ongeveer 1 dag.
  Wanneer de patient uitgeplast heeft wordt er afhankelijk van de operatie of andere indicatie waarvoor de catheter is gegeven residu gemeten. Retentie mag max. 150 cc zijn, anders overleggen met arts.
  De meeste catheters worden om 8.30 verwijderd na de visite van de artsen.
  Bij het catheteriseren mag je max. 500 cc in een keer af laten lopen. Daarna afklemmen en na half uur blaas leeg laten lopen.

  Geplaatst op 17-04-2004 17:02:11