CTA arrow

Hoe lang duurt het voordat ik zwanger kan worden na stoppen met de prikpil?

Terug naar Depo-provera

Ik heb in februari 2005 de eerste prikpil gehad maar kreeg hele hevige bloedingen, op 9 april kreeg ik de tweede dosering maar nog steeds bloedingen. Ik besloot met de pil te stoppen en nu heb ik een onregelmatige cyclus. De ene keer is het na 29 dagen dan na 33 en nu was het na 31 dagen. Mijn vriend en ik proberen zwanger te raken maar het lukt niet terwijl ik wel heel duidelijk mijn eisprong voel. Ben ik nu vruchtbaar of duurt dat nog maanden? En bestaat er een test voor mannen om te testen of ze vruchtbaar zijn? gr en alvast bedankt voor de info.

Antwoord van de apotheker

De werking van depo-provera is als volgt; Depo-provera als prikpil remt de eisprong, zodat er geen eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Ook de binnenkant van de baarmoeder wordt minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen. De werking begint meteen na inspuiten. De betrouwbaarheid is zeer groot, als de prikpil op het juiste moment is gebruikt en op de juiste manier is toegediend. De werking houdt minstens twaalf weken aan. Doorbraakbloedingen en verstoring van de menstruatie zijn bijwerkingen die men regelmatig ziet na het gebruik van deze prikpil. Gezien het feit dat u nu weer menstrueert, als is het niet steeds volgens een vast patroon, en het feit dat u het middel al gedurende langere tijd niet gebruikt geeft aan dat er nu wel degelijk weer eisprongen plaatsvinden. Er bestaan testen om te kijken wanneer de eisprong plaats vindt en er zijn ook mogelijkheden om het zaad van mannen te testen op vruchtbaarheid. De eerste test is gewoon te koop in uw apotheek. Voor de test bij mannen is analyse via het ziekenhuis noodzakelijk. (HK)

Wist je dat?

Beroerte

Veel ziekenhuizen een gespecialiseerde afdeling hebben voor patiënten met een beroerte? Dit wordt ook wel een ‘stroke-unit’ genoemd. Nadat een patiënt binnenkomt op de spoedeisende hulp kan direct met een CT-scan de oorzaak van de beroerte worden achterhaald: een herseninfarct of een hersenbloeding. Het is belangrijk om de oorzaak te weten, want een infarct wordt anders behandeld dan een bloeding.

Lees meer over een herseninfarct.

Als verpleegkundige op zoek naar aanvullende informatie?

Als verpleegkundige op zoek naar aanvullende informatie?

Dan kunt u vanaf nu terecht op Roche4Nurses.nl. Dit is hét nieuwe gratis platform voor verpleegkundigen. U vindt er niet alleen actuele en praktijkgerichte informatie over de (bij)werkingen en toedieningsvormen van Roche producten, maar kunt ook meer lezen over nascholingen of ervaringen van collega verpleegkundigen. Alles overzichtelijk bij elkaar! Meld u hier direct aan. Dit kan gemakkelijk en snel met uw BIG-nummer.