CTA arrow

Hoe lang duurt het voordat ik zwanger kan worden na stoppen met de prikpil?

Terug naar Depo-provera

Ik heb in februari 2005 de eerste prikpil gehad maar kreeg hele hevige bloedingen, op 9 april kreeg ik de tweede dosering maar nog steeds bloedingen. Ik besloot met de pil te stoppen en nu heb ik een onregelmatige cyclus. De ene keer is het na 29 dagen dan na 33 en nu was het na 31 dagen. Mijn vriend en ik proberen zwanger te raken maar het lukt niet terwijl ik wel heel duidelijk mijn eisprong voel. Ben ik nu vruchtbaar of duurt dat nog maanden? En bestaat er een test voor mannen om te testen of ze vruchtbaar zijn? gr en alvast bedankt voor de info.

Antwoord van de apotheker

De werking van depo-provera is als volgt; Depo-provera als prikpil remt de eisprong, zodat er geen eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Ook de binnenkant van de baarmoeder wordt minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen. De werking begint meteen na inspuiten. De betrouwbaarheid is zeer groot, als de prikpil op het juiste moment is gebruikt en op de juiste manier is toegediend. De werking houdt minstens twaalf weken aan. Doorbraakbloedingen en verstoring van de menstruatie zijn bijwerkingen die men regelmatig ziet na het gebruik van deze prikpil. Gezien het feit dat u nu weer menstrueert, als is het niet steeds volgens een vast patroon, en het feit dat u het middel al gedurende langere tijd niet gebruikt geeft aan dat er nu wel degelijk weer eisprongen plaatsvinden. Er bestaan testen om te kijken wanneer de eisprong plaats vindt en er zijn ook mogelijkheden om het zaad van mannen te testen op vruchtbaarheid. De eerste test is gewoon te koop in uw apotheek. Voor de test bij mannen is analyse via het ziekenhuis noodzakelijk. (HK)

Wist je dat?

Chemotherapie

Ook als het haar bij kankerpatiënten niet uitvalt de chemotherapie gewoon goed kan aanslaan? Er bestaat namelijk geen relatie tussen de werkzaamheid van chemotherapie en mate waarin de patiënt haaruitval heeft, al denken veel mensen van wel. Andersom is het natuurlijk ook het geval: haaruitval bij een kankerpatiënt biedt geen garantie dat de behandeling succesvol is.

Lees hier meer over chemotherapie

Wist je dat?

Wassen zonder water, in het ziekenhuis

Je de eerste dagen waarschijnlijk niet kunt douchen als je een zware operatie hebt ondergaan? Eén of meerdere verpleegkundigen zullen je dan helpen met de lichaamswassing. Dit kan onder de douche, maar indien noodzakelijk ook op bed of aan de wastafel.

Wil je weten hoe dat precies in zijn werk gaat? En welke nieuwe manier van wassen steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederlandse ziekenhuizen? Lees dan het dossier Wassen zonder water – patiënten verzorgend wassen.