CTA arrow

Hoe lang duurt het voordat ik zwanger kan worden na stoppen met de prikpil?

Terug naar Depo-provera

Ik heb in februari 2005 de eerste prikpil gehad maar kreeg hele hevige bloedingen, op 9 april kreeg ik de tweede dosering maar nog steeds bloedingen. Ik besloot met de pil te stoppen en nu heb ik een onregelmatige cyclus. De ene keer is het na 29 dagen dan na 33 en nu was het na 31 dagen. Mijn vriend en ik proberen zwanger te raken maar het lukt niet terwijl ik wel heel duidelijk mijn eisprong voel. Ben ik nu vruchtbaar of duurt dat nog maanden? En bestaat er een test voor mannen om te testen of ze vruchtbaar zijn? gr en alvast bedankt voor de info.

Antwoord van de apotheker

De werking van depo-provera is als volgt; Depo-provera als prikpil remt de eisprong, zodat er geen eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Ook de binnenkant van de baarmoeder wordt minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen. De werking begint meteen na inspuiten. De betrouwbaarheid is zeer groot, als de prikpil op het juiste moment is gebruikt en op de juiste manier is toegediend. De werking houdt minstens twaalf weken aan. Doorbraakbloedingen en verstoring van de menstruatie zijn bijwerkingen die men regelmatig ziet na het gebruik van deze prikpil. Gezien het feit dat u nu weer menstrueert, als is het niet steeds volgens een vast patroon, en het feit dat u het middel al gedurende langere tijd niet gebruikt geeft aan dat er nu wel degelijk weer eisprongen plaatsvinden. Er bestaan testen om te kijken wanneer de eisprong plaats vindt en er zijn ook mogelijkheden om het zaad van mannen te testen op vruchtbaarheid. De eerste test is gewoon te koop in uw apotheek. Voor de test bij mannen is analyse via het ziekenhuis noodzakelijk. (HK)

Wist je dat?

Staar

Tijdens een staaroperatie de oogarts je troebele lens vervangt door een nieuwe heldere kunstlens? Het troebel worden van de ooglens wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ouderdom, maar het kan ook aangeboren zijn of door een ziekte ontstaan (zoals suikerziekte). Er wordt altijd maar één oog per keer behandeld, zodat je nog steeds kunt zien met het andere oog en je de dagelijkse dingen kunt blijven doen.

Lees meer over staar en een staaroperatie.

Wist je dat?

CT-scan

Het tegenwoordig ‘hot’ is om een privékliniek een total body scan te laten maken? Een total body scan is een preventief onderzoek van het gehele lichaam. Om je lijf onder de loep te nemen onderga je MRI-scans, CT-scans, bloed- en urineonderzoeken. Aan de hand daarvan kan dan worden bepaald of je iets ernstigs onder de leden hebt. Wil je zo’n scan laten maken? Let dan goed op of je zorgverzekeraar het vergoedt. Dit is meestal niet het geval.

Kijk hier voor CT-scan en MRI-scan.