CTA arrow

Afbouwen Efexor - Griepklachten

Terug naar Efexor XR

December 2001 ben ik begonnen met efexor 37, 5 mg 1 maal daags ivm depressie en paniekaanvallen. Sinds 20 januari 2002 ben ik 1 maal daags 75 mg gaan slikken. Vorige week ben ik begonnen met afbouwen en slik nu sinds 11 dagen 1 maal daags 37,5 mg. De eerste dagen voelde ik me duizelig, lusteloos, zweten - maar sinds 3 dagen geleden krijg ik steeds meer lichamelijke klachtten, gevoel alsof ik griep heb. Geestelijk voel ik me goed , geen paniek. Is het normaal dat je ineens na 5 dagen een griepgevoel krijgt of heeft dit niks met de efexor te maken en heb ik gewoon een griep? In mijn omgeving zijn heel wat mensen grieperig. Verder las ik dat je het beste kunt afbouwen in 4 tot 6 weken. Is er een medisch bezwaar tegen als ik nu eerst eens 3 maanden 37, 5 mg slik en daarna verder afbouw? I.v.m. dat ik drukke spannende tijden krijg, examens en een verhuizing. Zo nee, hoe kan ik dan het beste verder afbouwen na 4 maanden 37,5 mg geslikt te hebben?

Antwoord van de apotheker

Duizeligheid, lusteloosheid en zweten zijn duidelijk ontrekkingsverschijnselen na het afbouwen van efexor. Griepklachten horen hier ook bij zodat de door u genoemde verschijnselen absoluut toe te rekenen zijn aan het afbouwen van efexor. Het afbouwen kan inderdaad het beste geschiedden in een periode van 4-6 weken waarbij de dosering iedere week met 1/4 wordt verminderd. U begint direkt met de dosering te halveren, wat waarschijnlijk de oorzaak is van de genoemde verschijnselen. Beter is het om de afbouw geleidelijker te laten verlopen. De door u genoemde optie om eerst 3 maanden 37.5 mg te slikken is niet de juiste keuze, daar u daarna opnieuw moet beginnen met afbouw,met opnieuw kans op het optreden van onthoudingsverschijnselen. Bovendien zal deze 37.5mg weinig effect resulteren in de tussenliggende periode. Beter is het om de afbouw in een keer te realiseren. De kans op een mogelijk terugkeer van de depressie is daarbij veel kleiner. (HK)

Wist je dat?

Dossier overbeharingEr verschillende vormen van overbeharing bestaan? Dit zijn hirsustime en hypertrichose. Afhankelijk van de vorm en oorzaak van je overbeharing, kies je een behandeling die hier het beste op aansluit. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden beschikbaar, variërend van epileren tot een laserbehandeling. In het ‘Dossier overbeharing: vormen hirsutisme & hypertrichose en behandeling’ op Gezondheidsplein lees je hier meer over. Ook de eventuele bijwerkingen en de verschillen tussen zelf ontharen en professioneel ontharen komen aan bod. 

Wist je dat?

innovatieve behandeling van lipoedeemPolikliniek de Blaak trendsetter is op het gebied van vibroliposuctie? Dit is een innovatieve methode die ingezet kan worden bij de behandeling van lipoedeem waarmee het vet als het ware kan worden weggezogen. De apparatuur is voorzien van een ingebouwd veiligheidssysteem. Hierdoor blokkeert het apparaat wanneer het in aanraking komt met weefsel dat niet uit vet bestaat. Belangrijk is dat hierdoor de postoperatieve herstelperiode wordt ingekort en er mooiere resultaten gerealiseerd worden. 

Lees meer over deze innovatieve behandeling van lipoedeem >>