CTA arrow

Afbouwen Efexor - Griepklachten

Terug naar Efexor XR

December 2001 ben ik begonnen met efexor 37, 5 mg 1 maal daags ivm depressie en paniekaanvallen. Sinds 20 januari 2002 ben ik 1 maal daags 75 mg gaan slikken. Vorige week ben ik begonnen met afbouwen en slik nu sinds 11 dagen 1 maal daags 37,5 mg. De eerste dagen voelde ik me duizelig, lusteloos, zweten - maar sinds 3 dagen geleden krijg ik steeds meer lichamelijke klachtten, gevoel alsof ik griep heb. Geestelijk voel ik me goed , geen paniek. Is het normaal dat je ineens na 5 dagen een griepgevoel krijgt of heeft dit niks met de efexor te maken en heb ik gewoon een griep? In mijn omgeving zijn heel wat mensen grieperig. Verder las ik dat je het beste kunt afbouwen in 4 tot 6 weken. Is er een medisch bezwaar tegen als ik nu eerst eens 3 maanden 37, 5 mg slik en daarna verder afbouw? I.v.m. dat ik drukke spannende tijden krijg, examens en een verhuizing. Zo nee, hoe kan ik dan het beste verder afbouwen na 4 maanden 37,5 mg geslikt te hebben?

Antwoord van de apotheker

Duizeligheid, lusteloosheid en zweten zijn duidelijk ontrekkingsverschijnselen na het afbouwen van efexor. Griepklachten horen hier ook bij zodat de door u genoemde verschijnselen absoluut toe te rekenen zijn aan het afbouwen van efexor. Het afbouwen kan inderdaad het beste geschiedden in een periode van 4-6 weken waarbij de dosering iedere week met 1/4 wordt verminderd. U begint direkt met de dosering te halveren, wat waarschijnlijk de oorzaak is van de genoemde verschijnselen. Beter is het om de afbouw geleidelijker te laten verlopen. De door u genoemde optie om eerst 3 maanden 37.5 mg te slikken is niet de juiste keuze, daar u daarna opnieuw moet beginnen met afbouw,met opnieuw kans op het optreden van onthoudingsverschijnselen. Bovendien zal deze 37.5mg weinig effect resulteren in de tussenliggende periode. Beter is het om de afbouw in een keer te realiseren. De kans op een mogelijk terugkeer van de depressie is daarbij veel kleiner. (HK)

Wist je dat?

Een arts die een coloscopie uitvoert

Schone darmen essentieel zijn voor het zorgvuldig kunnen uitvoeren van een coloscopie – een inwendig darmonderzoek? Voedingsrestanten in de darm kunnen er namelijk voor zorgen dat afwijkingen worden gemist en het onderzoek moeilijker is voor de endoscopist. En dus ook langer duurt. Soms mislukt het darmonderzoek zelfs, als de darmen niet schoon genoeg zijn.

In het dossier Voorbereiding Coloscopie lees je hoe je je darmen moet reinigen met laxeermiddel en een speciaal dieet. Per laxeermiddel vind je een handig gebruiks- en innameschema!

Wist je dat?

MRI-scan

Er tegenwoordig ook open mri-scans bestaan? Als je een ‘normale’ mri-scan ondergaat, dan moet je op een plank liggen die in een afgesloten buis wordt geschoven. En dat is een behoorlijke krappe ruimte. Bij een open mri-scan is dit niet het geval. De tunnel waarin je wordt geschoven is korter waardoor je meer hoofdruimte en beenruimte hebt. Ideaal voor mensen met claustrofobie of overgewicht.

Lees meer hier meer over het maken van een mri-scan.