Hieronder vind je meer informatie over het medicijn Otrivin en het werkzame bestandsdeel: Xylometazolinehydrochloride.

Generieke naam

Xylometazolinehydrochloride

Firma

Novartis Consumer Health B.V. Breda

Otrivin


generieke naam:
xylometazolinehydrochloride


RVG: 5370
Sterkte: 1mg/ml
Toediening: neusspray (doseerspray)
Toepassing: U gebruikt Otrivin wanneer u last heeft van een verstopte neus als gevolg van neusverkoudheid.
Werking: Otrivin vermindert bij verkoudheid de zwelling van het slijmvlies in de neus-keelholte. De werking van Otrivin begint reeds binnen enkele minuten en houdt verscheidene uren aan. Daarna wordt de werking geleidelijk minder.

Zwangerschap: Het is aan te bevelen uit voorzorg Otrivin niet te gebruiken gedurende de zwangerschap.
Gebruik: 1. de nebulisator goed rechtop houden, het hoofd iets voorover buigen en de punt van de nebulisator in het neusgat brengen; 2. eenmaal vlug en krachtig met de duim op de flacon drukken. Tegelijkertijd door de neus inademen om een gelijkmatige verdeling over de neusholte te bereiken; 3. de nebulisator eerst terug trekken uit het neusgat alvorens de druk op de flacon op te heffen. Na gebruik het uiteinde schoonmaken en het dopje terug plaatsen.

Samenstelling: Otrivin 1 mg/ml is een heldere, kleurloze oplossing. Het bevat de werkzame stof xylometazolinehydrochloride (1mg/ml). Als conserveermiddelen zijn benzalkoniumchloride en natriumedetaat toegevoegd. Verder bevat het natriumfosfaat, natriumchloride en water.
Dosering: Volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar: 4-6 maal per dag 1 spray in elk neusgat. Handel bij toediening zoals op de plaatjes aangegeven.
Bijwerking(en): Over het algemeen wordt Otrivin goed verdragen. Soms kunnen een brandend gevoel in neus en keel, plaatselijke irritatie van de slijmvliezen of een droog neusslijmvlies voorkomen. Ook misselijkheid en hoofdpijn zijn gemeld. Soms kan het voorkomen dat na enkele dagen gebruik een tegengestelde werking optreedt, waardoor de neusverstopping en vochtafscheiding uit de neus juist weer toenemen. Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker. Krijgt u te maken met een bijwerking die hierboven niet genoemd staat, dan wordt u verzocht uw arts of apotheker hiervan op de hoogte te stellen.
Waarschuwing: U mag Otrivin niet gedurende lange tijd aan een stuk door gebruiken. Wanneer er na een week geen verbetering van uw klachten optreedt, dient u uw arts te raadplegen. Wanneer u last heeft van hoge bloeddruk of lijdt aan de oogziekte glaucoom (verhoogde oogboldruk) dient u voorzichtig te zijn met het gebruik van Otrivin. Indien u weet dat u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen van Otrivin, kunt u dit middel beter niet gebruiken. Bewaring: Otrivin is - mits onaangebroken - bij kamertemperatuur (15-25�C) houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum welke op de verpakking aangegeven is. Wanneer de flacon eenmaal geopend is, wordt aangeraden de neusspray niet langer dan 1 maand te gebruiken. Buiten bereik van kinderen houden.
Verpakking: Otrivin 1 mg/ml, neusspray wordt geleverd in een flacon van 10 ml, voorzien van een doseerpompje. Datum: januari 1994 Firmanaam Zyma Nederland


Vragen over Otrivin

zwanger en otrivin kinderneussray

Ik heb al verschillende keren de vraag gezien of je dit middel mag gebruiken. Nu zijn de meningen erg verschillend maar waarom je het niet mag gebruiken kan ik nergens terug lezen. En wat het voor gevolgen heeft voor je ongeboren baby ook niet.

Antwoord bekijken

Invloed Otrivin op zwangerschap ?

Ik heb otrivin nu meerdere keren gebruikt en ik ben bijna 9 weken zwanger. Welke consequenties heeft dit nu op mijn kind. Ik ben namelijk nogal geschrokken door een aantal reacties. Mijn arts zei dat het geen kwaad kan.

Antwoord bekijken

Otrivin tegen aambeien?

Ik ben pas afgestudeerd als verloskundige en krijg van mijn nieuwe en ervaren collega\'s die al jaren in het vak zitten de tip om otrivin neusspray te gebruiken bij aambeien. De precieze werking kunnen ze mij echter niet vertellen: het zou te maken hebben met het zout in de spray wat het vocht uit de aambeien zou halen.Kunt U mij hierover meer informatie geven?

Antwoord bekijken

Otrivin - duizeligheid

Goedemorgen, Ik gebruik reeds 10 jaar het middel Otrivin. Sinds 2,5 jaar heb ik last evenwichtsstoornissen. Kan dit komen door gebruik van Otrivin, want ik heb al diverse onderzoeken gehad maar dit leidt tot niets?

Antwoord bekijken

SLIJMOPLOSSING IN MOND EN KEELHOLTE

IK BEN VRIJWILLIGER BIJ TERMINALE THUISZORG EN KOM VAAK PATIENTEN TEGEN DIE ERG BENAUWD ZIJN DOOR SLIJMOPHOPING IN MOND EN KEELHOLTE. ZE ZIJN VAAK TE ZWAK OM DIT SLIJM OP TE HOESTEN EN KRIJGEN DAARDOOR ENORME BENAUWDHEIDSBUIEN DIE NIET OM AAN TE ZIEN ZIJN. ER ZIJN IN DE AFGELOPEN TIJD VEEL NEUSSPRAYS UITGEVONDEN DIE SLIJMOPLOSSEND WERKEN. IK BEN ZELF EEN GROTE FAN VAN OTRIVIN EN AANVERWANTE ARTIKELEN. MAAR VOOR DEZE VORM VAN SLIJMOPLOSSING HEB IK NOG NIETS GEVONDEN. MIJN VRAAG IS OF ER EEN SPRAY BESTAAT DIE SLIJM OPLOST IN KEEL EN MONDHOLTE ZODAT PATIENTEN HUN LAATSTE DAGEN MINDER BENAUWD HOEVEN DOOR TE BRENGEN. GRAAG ZIE IK UW ANTWOORD TEGEMOET.

Antwoord bekijken