CTA arrow

Te lage Kalium-waarde ?

Terug naar Slow-K

Mijn vriendin had een kalium waarde van 1.1 en is met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Ik zag op uw site dat kalium een waarde moet hebben tussen de 3.5 minimum en 5. Ze weten totaal niet waar het vandaan komt of waardoor het veroorzaakt is. Alle andere waarden waren goed. Ook de scan van nier en bijnieren en ECG leverden niets op. Wat duid de waarde 1.1 in? Ze ik nu via infuus volledig herstellende en heeft nu een kaliumwaarde van 4.9. Wat doet kalium en wie maakt het aan en breekt het af? Wat kan het zijn hoe de waarde zo laag komt? Heeft de Diane pil er misschien iets mee uit te staan?

Antwoord van de apotheker

Een te lage kaliumspiegel kan diverse oorzaken hebben. Enerzijds kan er een probleem zijn bij de opname van kalium, er kan een probleem zijn bij de uitscheiding van kalium doordat bv de nieren niet goed functioneren. Ook een stoornis van de schildklier kan van invloed zijn op de kaliumspiegels en daarnaast kunnen andere medicijnen de kaliumspiegels verlagen. Vooral plastabletten zijn hier berucht om. Ook bij patienten die veel moeten braken en patienten met een langdurige diarree kunnen een kaliumtekort krijgen. Kalium speelt (samen met natrium) een rol bij de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Dit mineraal zorgt ervoor dat de spieren zich samentrekken en dat zenuwprikkels goed geleid worden. Daarnaast levert kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal natrium (uit keukenzout). Meestal is ons lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium, soms niet. We krijgen kalium binnen via ons eten. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Als het lichaam te weinig kalium heeft, zal het zo min mogelijk kalium uitscheiden. Als er teveel kalium is, wordt dat voor ongeveer 90 procent uitgeplast via de urine. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Met transpireren verliezen we normaal gesproken maar heel weinig kalium. De uitscheiding van kalium via de nieren wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid natrium in het lichaam. Als er veel kalium wordt uitgescheiden, vermindert de uitscheiding van natrium, en andersom. Een kaliumtekort of kaliumoverschot ontstaat als het evenwicht tussen opname en uitscheiding verstoord is. Dat komt zelden doordat het lichaam te weinig of te veel kalium uit de voeding opneemt. De nieren passen de uitscheiding van kalium namelijk direct aan de omstandigheden aan. Het gebruik van diane kan niet de oorzaak zijn van een dergelijke kaliumtekort. (HK)

Wist je dat?

Een arts die een coloscopie uitvoert

Schone darmen essentieel zijn voor het zorgvuldig kunnen uitvoeren van een coloscopie – een inwendig darmonderzoek? Voedingsrestanten in de darm kunnen er namelijk voor zorgen dat afwijkingen worden gemist en het onderzoek moeilijker is voor de endoscopist. En dus ook langer duurt. Soms mislukt het darmonderzoek zelfs, als de darmen niet schoon genoeg zijn.

In het dossier Voorbereiding Coloscopie lees je hoe je je darmen moet reinigen met laxeermiddel en een speciaal dieet. Per laxeermiddel vind je een handig gebruiks- en innameschema!

Als verpleegkundige op zoek naar aanvullende informatie?

Als verpleegkundige op zoek naar aanvullende informatie?

Dan kunt u vanaf nu terecht op Roche4Nurses.nl. Dit is hét nieuwe gratis platform voor verpleegkundigen. U vindt er niet alleen actuele en praktijkgerichte informatie over de (bij)werkingen en toedieningsvormen van Roche producten, maar kunt ook meer lezen over nascholingen of ervaringen van collega verpleegkundigen. Alles overzichtelijk bij elkaar! Meld u hier direct aan. Dit kan gemakkelijk en snel met uw BIG-nummer.