CTA arrow

Te lage Kalium-waarde ?

Terug naar Slow-K

Mijn vriendin had een kalium waarde van 1.1 en is met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Ik zag op uw site dat kalium een waarde moet hebben tussen de 3.5 minimum en 5. Ze weten totaal niet waar het vandaan komt of waardoor het veroorzaakt is. Alle andere waarden waren goed. Ook de scan van nier en bijnieren en ECG leverden niets op. Wat duid de waarde 1.1 in? Ze ik nu via infuus volledig herstellende en heeft nu een kaliumwaarde van 4.9. Wat doet kalium en wie maakt het aan en breekt het af? Wat kan het zijn hoe de waarde zo laag komt? Heeft de Diane pil er misschien iets mee uit te staan?

Antwoord van de apotheker

Een te lage kaliumspiegel kan diverse oorzaken hebben. Enerzijds kan er een probleem zijn bij de opname van kalium, er kan een probleem zijn bij de uitscheiding van kalium doordat bv de nieren niet goed functioneren. Ook een stoornis van de schildklier kan van invloed zijn op de kaliumspiegels en daarnaast kunnen andere medicijnen de kaliumspiegels verlagen. Vooral plastabletten zijn hier berucht om. Ook bij patienten die veel moeten braken en patienten met een langdurige diarree kunnen een kaliumtekort krijgen. Kalium speelt (samen met natrium) een rol bij de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Dit mineraal zorgt ervoor dat de spieren zich samentrekken en dat zenuwprikkels goed geleid worden. Daarnaast levert kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal natrium (uit keukenzout). Meestal is ons lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium, soms niet. We krijgen kalium binnen via ons eten. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Als het lichaam te weinig kalium heeft, zal het zo min mogelijk kalium uitscheiden. Als er teveel kalium is, wordt dat voor ongeveer 90 procent uitgeplast via de urine. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Met transpireren verliezen we normaal gesproken maar heel weinig kalium. De uitscheiding van kalium via de nieren wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid natrium in het lichaam. Als er veel kalium wordt uitgescheiden, vermindert de uitscheiding van natrium, en andersom. Een kaliumtekort of kaliumoverschot ontstaat als het evenwicht tussen opname en uitscheiding verstoord is. Dat komt zelden doordat het lichaam te weinig of te veel kalium uit de voeding opneemt. De nieren passen de uitscheiding van kalium namelijk direct aan de omstandigheden aan. Het gebruik van diane kan niet de oorzaak zijn van een dergelijke kaliumtekort. (HK)

Wist je dat?

Het tegenwoordig ‘hot’ is om bij een privékliniek een total body scan te laten maken? Een total body scan is een preventief onderzoek van het gehele lichaam. Om je lijf onder de loep te nemen onderga je MRI-scans, CT-scans, bloed- en urineonderzoeken. Aan de hand daarvan kan dan worden bepaald of je iets ernstigs onder de leden hebt. Wil je zo’n scan laten maken? Let dan goed op of je zorgverzekeraar het vergoedt. Dit is meestal niet het geval.

Kijk hier voor CT-scan en MRI-scan

Dik Tevreden, het échte verhaal over obesitas

Dik Tevreden, vanaf 6 september elke zaterdagavond op Omroep BrabantHet klinkt zo mooi; afvallen door te sporten of vele kilo’s kwijtraken door gezonder te eten. Maar in de praktijk blijken dit voor de meeste obesitaspatiënten niet de oplossingen. En daarom volgde Omroep Brabant vier patiënten van het Catharina Ziekenhuis die een succesvollere afslag naar een nieuw leven namen, namelijk door een maagverkleinende operatie te ondergaan. Op een indrukwekkende open manier is in negen afleveringen te zien hoe de vier de strijd aangaan met hun overgewicht en de gevolgen daarvan. De psychische problemen, de lichamelijke ongemakken en de spanning voor de operatie, niets blijft onbesproken.

Dik Tevreden, vanaf 6 september elke zaterdagavond op Omroep Brabant.