CTA arrow

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij zwaarlijvigen

| Bron: Persbericht VU ziekenhuis

De aanwezigheid van dit eiwit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De nieuwe bevindingen lijken het verband tussen zwaarlijvigheid en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten dan ook te bevestigen. De resultaten zijn gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift JAMA gepubliceerd.

Studies naar de samenhang tussen een verhoogd CRP-gehalte en andere factoren zijn van groot belang, omdat bekend is dat een verhoogd CRP-gehalte nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Eerder werd namelijk al bewezen dat personen met een verhoogde concentratie CRP in het bloed meer kans lopen om in de toekomst een hartinfarct of herseninfarct te krijgen.

Het ontstekingseiwit CRP komt voor in menselijk bloed. Een verhoogd CRP-gehalte (C-reactief proteïne) duidt op een ontstekingsstatus, ook wel een verhoogde staat van 'inflammatie' genoemd. Eerder werd al aangetoond dat rokers, ouderen en mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis of diabetes vaak een verhoogde concentratie CRP in het bloed hebben.

Het verband tussen overgewicht en een verhoogd CRP-gehalte blijkt sterker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Hebben zwaarlijvige mannen twee keer vaker een verhoogd CRP-gehalte, bij te zware vrouwen komt het zes keer vaker voor. Het verschil tussen mannen en vrouwen is mogelijk te verklaren vanuit het gegeven dat vrouwen verhoudingsgewijs meer vetweefsel hebben. Daarnaast ontwikkelen vrouwen vaker een extreem overgewicht dan mannen.

De studiepopulatie (16.616 personen) bestond uit mannen en niet zwangere vrouwen van 17 jaar en ouder. Deze populatie werd ontleend aan een groot Amerikaans gegevensbestand. Een klinisch relevant verhoogd CRP werd gevonden bij 4,4 % van de mannen en 8,9 % van de vrouwen. Nadat andere risicofactoren die een verhoogd CRP-gehalte kunnen verklaren waren uitgesloten (roken, leeftijd en bepaalde ziekten), bleek het verband tussen overwicht en een verhoogd CRP nog steeds aanwezig.

Omdat het hier een dwarsdoorsnede-onderzoek betreft, kan een oorzakelijk verband alleen worden vermoed en moet nieuw onderzoek uitwijzen of hier inderdaad sprake van is. Onbekend is bijvoorbeeld nog of afvallen het CRP-gehalte doet dalen. Overigens is afvallen bij overgewicht sowieso goed voor het verbeteren van de gezondheid.

Het onderzoek stond onder leiding van mw. dr. M. Visser, verbonden aan het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO), Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam en mw. dr. T.B. Harris, werkzaam bij het National Institute on Aging, Bethesda MD, Verenigde Staten.

De volledige titel van het JAMA-artikel luidt: C-reactive protein levels in overweight and obese adults.

Wist je dat?

Wassen zonder water in het ziekenhuis

Het zeer belastend voor de patiënt is als hij op bed gewassen wordt? Dit komt omdat hij dan vaak langdurig in oncomfortabele houdingen ligt. En dat is zeer vermoeiend, zeker voor mensen met ademhalingsproblemen en veel pijn.

Wil je weten hoe wassen in het ziekenhuis precies in zijn werk gaat? En welke nieuwe manier van wassen steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederlandse ziekenhuizen? Lees dan het dossier Wassen zonder water – patiënten verzorgend wassen.

Heb je een vraag over het wassen van patiënten of een (chronisch) zieke naaste?

Monique Joosten - deskundige in het OLS Wassen van Patiënten

In onze vraag- en antwoordrubriek Wassen van Patiënten kun je daarover gratis je vraag stellen. Wil je bijvoorbeeld weten wat de efficiëntste wasmethode is? Of hoe je een patiënt of naaste op een voor hem of haar comfortabele manier kunt wassen? Of hoe je de wasangst bij een dementiepatiënt wegneemt? Of hoe je doorligwonden verzorgt?

Stel dan gratis hier je vraag!