Vaccinaties
Wat zijn vaccinaties?
Vaccinaties zijn injecties met delen van dode of verzwakte ziekteverwekkers waardoor je tijdelijk of levenslang immuun bent.
Ziekteverwekkers zijn bepaalde virussen of bacteriën die een infectieziekte veroorzaken. Door deze ziekteverwekkers in het lichaam te brengen, maakt het immuunsysteem afweerstoffen aan. Bij een volgende besmetting herkent het lichaam de ziekteverwekkers en maakt ze dan sneller onschadelijk. Je lichaam is dan in feite al getraind in het bestrijden van deze verwekker.
Er zijn twee soorten vaccinaties:
- Vaccinaties met levende organismen. In dit vaccin zit een verzwakt virus, waardoor je de ziekte in een hele lichte vorm oploopt. De volgende keer herkent en bestrijdt je lichaam de ziekte makkelijker.
- Vaccinaties met (delen van) dode organismen. Deze inentingen bestaan uit ziekteverwekkers of uit stoffen die de ziekteverwekkers produceren. Je krijgt de ziekte niet, maar je immuunsysteem wordt wel geactiveerd.
Wel of niet vaccineren?
Sommige mensen twijfelen aan de veiligheid van vaccinaties en laten zich daarom niet vaccineren. Ook vanuit geloofsovertuiging weigeren sommige mensen vaccinaties. Vaccinaties zijn in principe niet verplicht. Je mag dus, juridisch gezien, zelf weten of je wel of niet wil vaccineren. Toch is het advies om het Rijksvaccinatieprogramma te volgen, in verband met de nadelige gevolgen bij niet vaccineren.
Lees voor meer informatie ook eens het dossier Vaccinaties: van griepprik tot BMR-vaccinatie op Gezondheidsplein.nl.