© 2019 solvo B.V.

Pijnstillers bij zenuwpijn?

Neuropathische pijn (zenuwpijn) ontstaat door een beschadigde of verminderde werking van een zenuw. Er ontstaan veranderingen in de zenuw. Zenuwcellen proberen de beschadiging te herstellen. Er ontstaan kleine zenuwuitlopers die proberen aansluiting te vinden op de plek waar de zenuw beschadigd is. Soms gaan deze zenuwuitlopers bundelen en ontstaat er een zenuwknobbel (neuroom). De zenuw kan overgevoelig raken en bij kleine aanraking al een pijnscheut veroorzaken. Je kunt dit herkennen als stroomstootjes, een scherpe en brandende pijn.

Zenuwbeschadiging geneest vrijwel nooit vanzelf. Het is belangrijk dat je neuropathische pijn op tijd behandelt, dit vergroot de kans op goed resultaat. Je kunt neuropathische pijn op verschillende manieren behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen en neuromodulatie.

Pijnstillers bij zenuwpijn niet effectief

Bij de behandeling van pijn wordt vaak gedacht aan pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s. Toch blijken pijnstillers niet effectief bij zenuwpijn. Daarom schrijven artsen vaak medicijnen voor met een remmende werking op het zenuwstelsel. Medicijnen voor epilepsie of depressie worden vaak ingezet bij de behandeling van zenuwpijn. Deze medicijnen remmen de signaaloverdracht van pijnprikkels in de zenuwen, waardoor het pijnsignaal vermindert. Anti-epileptica en antidepressiva moet je meestal langdurig gebruiken. Soms schrijft de arts een combinatie voor.

Antidepressiva bij neuropathische pijn

Antidepressiva worden normaal gesproken gebruikt bij depressie en angst. Antidepressiva blijken ook effectief bij neuropathische pijn. Hoe antidepressiva precies werken bij zenuwpijn, is onbekend. De meest gebruikte medicijnen zijn:

Anti-epileptica bij neuropathische pijn

Anti-epileptica verhogen de prikkeldrempel van neuronen in het zenuwstelsel. Hierdoor versturen de beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen. De pijnklachten verminderen. Voorbeelden van anti-epileptica bij zenuwpijn zijn:

Neuromodulatie bij neuropathische pijn

Neuromodulatie is een effectief bewezen behandeling voor chronische pijn en neuropathische pijn (zenuwpijn). Neuromodulatie beïnvloedt de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische impulsen. Bij neuromodulatie stimuleer je de zenuwen via kleine elektrische stroompjes. Deze stroompjes moduleren de pijnsignalen voordat ze de hersenen bereiken. Hierdoor ervaar je minder tot geen pijn. Lees meer over neuromodulatie.


Deze tekst is goedgekeurd door Z. Bodalal, arts-onderzoeker bij Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij meer informatie over medicijnen, onderzoeken en
behandelingen ontvangen? Schrijf je dan in en krijg maandelijks de nieuwsbrief.

Ziekenhuis.nl gebruikt cookies. Lees hier onze Privacy- en cookieverklaring.