Wat is het verschil tussen Pantozol en Nexium?
Van het ziekenhuis kreeg ik Pantozol 40 mg voorgeschreven. Na een maagdarmonderzoek in een ander ziekenhuis schreef de arts mij Nexium (esomeprazol) voor. Ik zei al dat ik Pantozol gebruikte, maar volgens hem is Nexium beter. Ik heb een middenrifbreukje en geïrriteerd maagslijmvlies.
Mijn vraag: als ik Pantozol gebruik, heb ik totaal geen last. als ik Nexium gebruik, voelt het 's avonds onaangenaam aan op mijn borst (middenrif). Wat is het verschil tussen Pantozol en Nexium? Verder gebruik ik Ascal, Persantin diazepam lipitor en citalopram.
Dank jullie wel.
Antwoord van de apotheker over verschil Pantozol en Nexium
Het werkzame bestanddeel van Nexium is esomeprazol. Zowel Pantozol als Nexium zijn zogenaamde protonpomremmers, die invloed hebben op de afgifte van maagzuur door de maag. Het werkingsmechanisme van beide middelen is exact hetzelfde.
In de jaren tachtig werd een nieuw type van deze geneesmiddelen ontdekt dat de maagzuursecretie zeer effectief kan doen verminderen. Deze groep geneesmiddelen wordt protonpompremmers genoemd omdat deze middelen aangrijpen op de werking van de zogeheten protonpomp. De protonpomp is in feite een enzym dat de waterstofionen (dit zijn de zure ionen) in de maag pompt. Doordat deze protonpompremmers ingrijpen in de allerlaatste stap van de zuurproductie is het mogelijk om hiermee de zuurproductie volledig tot nul te reduceren. Dit is echter lang niet in alle gevallen noodzakelijk en meestal is het zelfs beter om nog enige zuurproductie in stand te houden. De eerste protonpompremmer die geregistreerd werd, is omeprazol (Losec). Enkele jaren later kwamen hier lansoprazol (Prezal), pantoprazol (Pantozol) en rabeprazol (Pariet) bij, in het jaar 2000 esomeprazol (Nexium).
De protonpompremmers werken langduriger dan H2-receptorblokkers (bijvoorbeeld Ranitidine) doordat zij zich stapelen in de wandcellen van de maag. Meestal is een toediening van eenmaal per dag voldoende. Nexium bevat als werkzaam geneesmiddel esomeprazol, dit is de gezuiverde vorm van omeprazol dat onder de naam Losec al langer in Nederland in de handel is. Vanwege deze gezuiverde vorm claimt de fabrikant dat dit middel iets effectiever is en minder bijwerkingen zou geven. In klinisch onderzoek is dit voordeel echter nooit overtuigend bewezen.
Laatst bijgewerkt op 12 december 2017