Dosering oxazepam
Oxazepam bestaat in tabletvorm. De tabletten kun je het beste innemen met een ruime hoeveelheid water (half glas). Gebruik oxazepam altijd precies zoals de arts of apotheker je vertelt. Neem bij twijfel contact op. De arts stelt de dosering oxazepam vast. De dosering hangt af van de klacht die wordt behandeld. In het algemeen geven onderstaande doseringen voldoende resultaat.
Slapeloosheid
Voor volwassenen is de dosering 10 tot maximaal 50 mg. Bij ouderen en patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is dit de helft. Start altijd met de laagst mogelijke dosering. Neem het tablet ten minste één uur voor het slapengaan in. Soms is oxazepam na acht uur slapen nog niet uitgewerkt. Je kunt dan nog een beetje suf zijn in de ochtend.
De duur van de behandeling bij slapeloosheid varieert van enkele dagen tot twee weken, met een maximum van vier weken. Het langzaam afbouwen (verminderen van de dosis) zit hierbij inbegrepen. Bij langer gebruik kan gewenning optreden.
Angst en spanning
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst. Bij ernstige angst kan de dosering oplopen tot maximaal 100 tot 300 mg per dag in verdeelde doses.
De duur van de behandeling bij angsten en spanning is maximaal acht tot twaalf weken, inclusief de periode waarin je het medicijn afbouwt.
Alcoholontwenning
De arts kan oxazepam ook voorschrijven als je verslaafd bent aan alcohol en hiermee wilt stoppen. Je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals slapeloosheid, angst en trillen. Oxazepam werkt rustgevend en vermindert de angstgevoelens. De dosering van oxazepam bij alcoholontwenning ligt rond de 10 tot 20 mg. Je neemt de tabletten drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) in.
De duur van de behandeling bij alcoholontwenning is maximaal één week. Dan verdwijnen de ontwenningsverschijnselen meestal. Hierna kun je het gebruik van oxazepam in enkele dagen afbouwen.
Dosering kinderen
Let op: bij kinderen kan de dosering oxazepam afwijken. Voor kinderen geldt als richtlijn:
- Kinderen onder de zes jaar: 10 tot 30 mg per dag, verdeeld over meerdere keren innemen.
- Kinderen van zes tot twaalf jaar: 10 tot 40 mg per dag, verdeeld over meerdere keren innemen.
- Kinderen boven de twaalf jaar kunnen de dosering van volwassenen aanhouden.
Dosis oxazepam vergeten?
Ben je een dosis oxazepam vergeten, neem dan nooit zomaar een dubbele dosis in. Houd je bij een vergeten dosis aan het volgende:
- Dosis vergeten bij slapeloosheid
Sla de vergeten dosis over. Als je niet in slaap valt of vroegtijdig wakker wordt, neem je alsnog de dosis in. Houd er rekening mee dat de dosis lang blijft werken. Als je minder dan zeven uur kunt slapen, word je misschien moeilijk wakker en heb je overdag een verminderd reactievermogen. - Dosis vergeten bij angst of spanning
Neem alsnog de vergeten dosis in, tenzij je het volgende tablet binnen drie uur moet innemen. Als er minder dan drie uur tussen zit, hoef je het vergeten tablet niet meer in te nemen. - Dosis vergeten bij alcoholontwenning
Gezien de korte duur van de behandeling is het extra belangrijk dat je het medicijn consequent gebruikt. Gebruik je het middel vier keer per dag en duurt het meer dan anderhalf uur voor je de volgende dosis inneemt? Neem de vergeten dosis dan in. Als er minder lang tussen zit, kun je de vergeten dosis overslaan. Gebruik je het middel drie keer per dag en duurt het meer dan twee uur voor je de volgende dosis inneemt? Neem de vergeten dosis dan in. Als er minder tijd tussen zit, kun je de vergeten dosis overslaan.
Overdosis oxazepam
Bij een overdosis oxazepam kun je vervelende klachten krijgen, zoals slaperigheid en verwardheid. In ernstige gevallen kun je te maken krijgen met coördinatiestoornissen, verlaagde bloeddruk, verslapte spieren en verminderd vermogen om adem te halen. Zelden tot zeer zelden leidt een overdosis oxazepam tot coma of dood. Raadpleeg bij vermoedens van overdosering onmiddellijk een arts.
Laatst bijgewerkt op 17 oktober 2017