Diagnose en onderzoek van kanker
Om de diagnose kanker te kunnen stellen, is onderzoek nodig. De huisarts zal je doorverwijzen naar een oncoloog. Een oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in kanker en de behandeling daarvan. De oncoloog bespreekt je klachten met je en onderzoekt je lichamelijk. Wanneer er een vermoeden is van kanker, zal er aanvullend onderzoek plaatsvinden, zoals:
- Bloedonderzoek. Er wordt bloed afgenomen dat in het laboratorium onderzocht wordt op zichtbare kanker.
- Biopt. Een stukje weefsel (een aantal cellen) wordt weggehaald. Er wordt gekeken of hierin onrustige cellen zitten.
- Echo, röntgenfoto, scan. Er worden in je lichaam beelden (foto, echo of scan) gemaakt. De beelden geven meer helderheid over de diagnose.
Aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken, stelt de oncoloog een diagnose. Is de diagnose kanker, dan zal de oncoloog een behandelplan opstellen.
Bespreking met oncoloog
Regelmatig vindt er in het ziekenhuis een oncologie-bespreking plaats, waarbij de behandelingen van mensen met kanker besproken worden. Oncologie betekent ’gespecialiseerd in kennis en behandeling van kanker‘. Aan deze bespreking nemen de internist, de chirurg en de radiotherapeut deel. De internist is deskundig op het gebied van behandeling van kanker met medicijnen. De chirurg bekijkt de chirurgische mogelijkheden en de radiotherapeut oordeelt over de bestraling. Daarnaast zijn de huisarts en de oncologieverpleegkundige van het ziekenhuis aanwezig. De oncologieverpleegkundige is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker. Zij geeft advies en steun aan mensen met kanker en aan hun familie. Zij zijn onder andere deskundig in zaken op het gebied van radio- en chemotherapie.
Ben je op zoek naar een oncoloog, kijk op solvo.nl.
Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2018