De behandeling van een littekenbreuk
Een kleine littekenbreuk zonder klachten hoeft niet behandeld te worden. Eventueel kun je wel een korset of breukband dragen. Grote breuken die klachten geven, worden meestal behandeld met een operatie. Je arts bespreekt met je of de operatie een kijkoperatie of een open operatie is. Als de grote breuk een te groot operatierisico met zich meebrengt, of als er geen herstelmogelijkheden van de littekenbreuk zijn, kun je een aangemeten korset of breukband krijgen. Dit draag je altijd en geeft steun bij dagelijkse bezigheden.
Littekenbreukoperatie
Tijdens de operatie wordt de buikwand meestal verstevigd met een kunststof mat die over de breuk geplaatst wordt. Hele kleine littekenbreuken kunnen worden behandeld door de breuk opnieuw te hechten.
Een littekenbreukoperatie is een relatief grote operatie. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om de spierlagen van de buikwand van elkaar los te maken zodat er ruimte is om de littekenbreuk in de buikwand te sluiten. Dat gaat gepaard met grote wondgebieden. Tegenwoordig kan dit steeds vaker gedeeltelijk door middel van een kijkoperatie gedaan worden met als voordeel dat het wondgebied minder groot is.
Mogelijke complicaties na een littekenbreukoperatie
Bij een littekenbreukoperatie kunnen de volgende complicaties ontstaan:
- Pijnklachten op de plaatsen waar de mat is vastgezet
- Nieuwe littekenbreuk
- Seroom (wondvocht in de zwelling die ontstaan is door de littekenbreuk)
- Nabloeding
- Wondinfectie
- Trombose
- Longontsteking
- Darmletsel
- Ademhalingsproblemen
Laatst bijgewerkt op 2 augustus 2018