Na de behandeling van een littekenbreuk
Het kan zijn, dat je direct na de operatie door een aantal slangen verbonden bent met apparaten. Dat kunnen zijn:
- Één of twee infusen voor vochttoediening en medicijnen.
- Een dun slangetje in je rug voor pijnbestrijding.
- Een sonde door je neus, die via de slokdarm in de maag ligt en ervoor zorgt dat overtollig maagsap wordt afgezogen.
- Een drain in je buik voor afvoer van eventueel bloed en wondvocht.
- Een blaascatheter voor afloop van urine.
Afhankelijk van je herstel worden de slangen na de operatie verwijderd. Na de operatie mag je, als je niet misselijk bent, slokjes water drinken. Afhankelijk van je toestand ga je langzaamaan steeds meer eten en drinken. Korte tijd na de operatie is het vaak raadzaam het wondgebied - met name bij drukverhoging (hoesten, persen) - wat te ondersteunen met je hand. Bij grote buikwandoperaties wordt soms een breukband aangelegd.
Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren mag je na de operatie dezelfde dag nog naar huis of blijf je enkele dagen opgenomen. Hoe lang je opgenomen blijft, hangt onder andere af van de hoeveelheid pijnklachten en hoe snel je buik weer op gang komt.
Om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om tot zes weken na de operatie niet te zwaar te tillen en tot minimaal drie maanden na de operatie geen buikspieroefeningen te doen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijg je een afspraak mee voor de poliklinische controle van de wond. Zo nodig kunnen dan de hechtingen verwijderd worden.
Laatst bijgewerkt op 2 augustus 2018