Risicofactoren melanoom
De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een melanoom is erfelijke aanleg. Het risico neemt toe naarmate er meerdere familieleden een melanoom hebben. Een klein percentage mensen heeft zo'n groot risico op het krijgen van een melanoom, dat regelmatige controle door een dermatoloog gewenst is. Als je vele tientallen opvallende moedervlekken en/of twee of meer familieleden met een melanoom hebt, zou je tot die categorie kunnen behoren. Het is raadzaam dat je in dat geval je huisarts raadpleegt.
Er zijn echter nog meer risicofactoren voor het ontwikkelen van melanomen. De belangrijkste zijn:
- Erfelijke aanleg
- Een bleke huid, sproeten, blond/rossig haar en lichte ogen
- Meer dan honderd normale moedervlekken of meer dan vijf onrustige moedervlekken
- Blootstelling aan te veel zonlicht, bijvoorbeeld door een buitenberoep
- Zonverbrandingen op jonge leeftijd. Het is zeker bij kleine kinderen aan te raden overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden, ook zonder zonverbranding
- Regelmatig zonnebankgebruik
- Bestralingsbehandelingen
- Lichttherapie (zoals PUVA)
- Langdurig gebruik van medicijnen die je weerstand verminderen, zoals corticosteroïden en chemotherapie
Bij een melanoom is het van groot belang dat de afwijking in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt wordt. Dan is deze vorm van huidkanker meestal uitstekend te genezen. In een later stadium ontstaan uitzaaiingen, waardoor de kans op genezing aanzienlijk kleiner wordt. Het is daarom van groot belang dat je een arts raadpleegt als je veranderingen opmerkt aan een moedervlek, een vreemde moedervlek ontdekt of klachten hebt van een moedervlek. Denk hierbij aan een jeukende, bloedende of groeiende moedervlek. Lees meer over de kenmerken op de pagina Moedervlekken controleren.
Ook aangeboren moedervlekken kunnen in zeldzame gevallen kwaadaardig worden. Het risico is afhankelijk van de grootte van deze moedervlekken. Bij kleine aangeboren moedervlekken is het risico heel klein.
Wat zijn de vooruitzichten bij een onrustige moedervlek?
Melanomen worden in een steeds vroeger stadium ontdekt. Dit komt voornamelijk door de aandacht die er al vele jaren in diverse voorlichtingscampagnes en in de media is besteed. Mensen met verdachte verschijnselen gaan eerder naar de huisarts dan vroeger het geval was. Hierdoor zijn de vooruitzichten van mensen met een melanoom aanzienlijk verbeterd. Verreweg het merendeel van mensen met een melanoom krijgt tegenwoordig na verwijdering nooit opnieuw klachten.
Laatst bijgewerkt op 27 augustus 2018