Schildklieroperatie (Strumectomie)
Wat is een schildklieroperatie?
Hier vind je globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie als behandelingsmethode aangewezen kan zijn, komt hier minimaal aan bod. Het is goed je te realiseren dat voor uw persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
De schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals op de luchtpijp is gelegen. De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor het regelen van de stofwisseling. Voor de productie van die hormonen is de schildklier voornamelijk afhankelijk van een voldoende aanbod van jodium in het lichaam. In de directe omgeving van de schildklier liggen de stembandzenuwen (de nervus laryngeus recurrens links en rechts). Deze zorgen ervoor dat de stembanden kunnen bewegen. Omdat er een geringe kans is dat de zenuw tijdens de operatie wordt beschadigd, kan de arts het soms wenselijk vinden dat voor de operatie het functioneren van uw stembanden door de K.N.O.-arts worden gecontroleerd. Direct tegen de schildklier aan, aan de achterzijde, liggen een viertal bijschildkliertjes. Twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De bijschildklieren zijn van belang voor de kalkhuishouding.
Waarom een schildklieroperatie?
Het kan om verschillende redenen nodig zijn dat je aan je schildklier wordt geopereerd. Kort samengevat :
- De schildklier werkt te hard. Als dat niet met medicijnen in de hand is te houden kan een operatie noodzakelijk zijn.
- Er zit een knobbel in de schildklier. Die knobbel kan de oorzaak zijn van het te hard werken, maar het kan ook een kwaadaardig gezwel zijn.
- De schildklier kan vele knobbels bevatten en zo groot zijn geworden dat je ademhalingsproblemen en slikproblemen hebt.
- De knobbels kunnen ook een cosmetisch probleem zijn.
Afhankelijk van de reden waarom je geopereerd moet worden kan het nodig zijn de schildklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen.