Overgangsklachten
Tijdens de overgang neemt de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron af. Eventuele overgangsklachten ontstaan door de lagere productie van het hormoon oestrogeen. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn, en niet iedereen heeft er evenveel last van.
Een onregelmatige en soms ook hevige menstruatie behoort tot de bekendste overgangsklachten. Daarnaast komen opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen vaak voor. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Het slijmvlies in de vagina wordt dunner, met pijnklachten bij seks en een grotere kans op infecties tot gevolg.
Ook kunnen vrouwen in de overgang pijnlijke gewrichten hebben, of tintelingen in handen en voeten. Door de overgang kun je ook uiterlijk een aantal veranderingen ondergaan. Je kunt meer lichaamsbeharing krijgen, terwijl je hoofdhaar juist dunner wordt. Je huid wordt dunner en krijgt meer rimpels, je borsten worden slapper en je gewicht kan met name rond de taille een aantal kilo's toenemen. Het accepteren van dit soort veranderingen is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Eén van de ernstigere gevolgen van het tekort aan oestrogeen is botontkalking, oftewel osteoporose. Je botten worden dan steeds poreuzer en kunnen gemakkelijk breken. Hoe groot de kans is dat je osteoporose krijgt, is van meerdere factoren afhankelijk. Eventuele schade die door botontkalking ontstaat, kan later niet meer hersteld worden.
Zoals al eerder aangegeven werd, heeft niet iedere vrouw evenveel last van de overgang. Als voor jou de overgangsklachten echter te groot zijn, ga dan naar je arts voor hulp. Er bestaan mogelijkheden om de klachten tegen te gaan, bijvoorbeeld door het hormoontekort aan te vullen.