© 2024 solvo B.V.

Bestaat er een echte vervanger voor Premelle?

Premelle 5 wordt niet meer verstrekt volgens. Ik gebruikte dit middel van m\'n 58ste t/m m\'n 65 ste jaar (2006) en voelde mij daar heel goed bij. Had o.a. een goede werking op allerlei gewrichtsklachten! Via m\'n huisarts heb ik andere middelen geprobeert maar die gaven allen doorbaak bloedingen. Is er nu anno 2007 iets in de handel met dezelfde eigenschappen als PREMELLE 5? Dan begin ik daar direct mee. M\'n leven is zonder Premmelle van een mindere kwaliteit.

Antwoord van de apotheker

Premelle omhulde tablet 5 mg van Wyeth Pharmaceuticals BV en is in november 2005 door de fabrikant om economische redenen uit de handel genomen. Elke omhulde tablet premelle bevat: geconjugeerde oestrogenen 0,625 èn medroxyprogesteron 5 mg. Er is in Nederland geen handelspreparaat beschikbaar waarin de twee werkzame bestanddelen in één tablet voorkomen. De beide geneesmiddelen die in premelle zitten zijn wel als afzonderlijke tabletten beschikbaar als dagynil en provera U kunt deze middelen dus gebruiken in de plaats van de premelle 5 en innemen van dag 1 t/m 28; Dagynil® 0,625 mg; 1x daags 1 tablet (geconjugeerde oestrogenen 0,625 mg) èn Provera® 5 mg: 1x daags 1 tablet (medroxyprogesteron 5 mg). De afzonderlijke tabletten dienen dagelijks te worden ingenomen. Er is net als bij Premelle® 5 geen tabletvrije periode. Zowel Dagynil® 0,625 mg als Provera® 5 mg is voldoende beschikbaar en blijft in de handel. Als farmacotherapeutisch alternatief gaat de voorkeur uit naar opnieuw instellen van de patiënte met een menopauzepreparaat met een continue combinatie van oestrogeen en progestageen. Hiervoor zijn de volgende alternatieven beschikbaar; bij vrouwen met intacte uterus; tenminste 1 jaar postmenopauzaal Angeliq® bevat estradiol 1 mg èn drospirenon 2 mg. Climodien® bevat estradiol 2 mg èn dienogest 2 mg Femoston continu® bevat estradiol 1 mg èn dydrogesteron 5 mg Kliogest® bevat estradiol 2 mg èn norethisteron 1 mg Activelle® bevat estradiol 2 mg èn norethisteron 1 mg Zowel Angeliq®, Climodien®, Femoston continu® als Kliogest® en Activelle® is voldoende beschikbaar en blijft (vooralsnog)in de handel. (HK)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij meer informatie over medicijnen, onderzoeken en
behandelingen ontvangen? Schrijf je dan in en krijg maandelijks de nieuwsbrief.

Ziekenhuis.nl gebruikt cookies. Lees hier onze Privacy- en cookieverklaring.

Cookies

Ziekenhuis

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Ziekenhuis.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien. Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren