Cardiologie
Wat is de polikliniek Cardiologie?
Cardiologie betekent leer van de functies en ziekten van het hart. De naam is afgeleid van het Griekse woord cardia, dat hart betekent. De polikliniek Cardiologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten. Daarnaast ziet de cardioloog ook mensen met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en een ongezonde levensstijl.
Wanneer naar de cardioloog?
De polikliniek richt zich op alle hart- en vaatziekten. Er zijn ruim één miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland: de polikliniek Cardiologie wordt dan ook vaak bezocht. In welke klachten de afdeling specifiek gespecialiseerd is, verschilt per ziekenhuis. Voor de polikliniek Cardiologie heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een specialist.
Diagnoses en behandelingen binnen polikliniek Cardiologie
Als je voor het eerst bij de cardioloog komt, zal deze altijd eerst naar je klachten vragen en je ziektegeschiedenis doornemen. Vaak wordt er een elektrocardiogram (ECG) van het hart gemaakt. Aan de hand hiervan wordt een voorlopige diagnose gesteld. Vervolgens voert de arts aanvullend onderzoek uit om de diagnose te bevestigen of te verwerpen, bijvoorbeeld met een inspanningstest (ook wel ergometrie of fietstest) of een holteronderzoek. Ten slotte stelt de cardioloog een behandelplan op.
De polikliniek Cardiologie biedt een breed scala aan behandelingen om hart- en vaatziekten en de symptomen hiervan te bestrijden. Op de polikliniek kun je onder andere terecht voor de volgende behandelingen: