© 2019 solvo B.V.

Endocrinologie

Wat is de polikliniek Endocrinologie?

Op de polikliniek Endocrinologie worden patiënten gezien door een endocrinoloog. Endocrinologie is een specialisme dat valt binnen de interne geneeskunde. Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen). Ook behandeling van stofwisselingsziekten zoals osteoporose vallen onder het specialisme endocrinologie.

Met welke klachten naar de polikliniek Endocrinologie?

Er zijn verschillende klachten waarmee de huisarts je naar de polikliniek Endocrinologie doorverwijst. Dit zijn onder andere:

  • Verstoord groeipatroon, waardoor een kind heel lang doorgroeit (acromegalie of reuzengroei)
  • Problemen in de puberteit (kinderen komen te laat of te vroeg in de puberteit)
  • Opvallende geslachtelijke ontwikkeling
  • Diabetes (of andere problemen met bloedsuiker)
  • Schildklierproblemen
  • Bijnierziektes
  • Aandoeningen aan de hypofyse

Diagnoses en behandelingen binnen de polikliniek Endocrinologie

Op de polikliniek onderzoekt de endocrinoloog de oorzaak van je klachten. Daarbij zijn bloedonderzoek en urineonderzoek vaak een belangrijk onderdeel. Op basis van het onderzoek en een gesprek over je ziektegeschiedenis stelt een endocrinoloog een diagnose of vraagt vervolgonderzoek aan.

Na het stellen van de diagnose stelt de endocrinoloog een behandelplan met je op. Dit is voor iedere patiënt anders. De specialist schrijft eventueel medicatie op de polikliniek voor, maar verdere behandelingen worden meestal op een later tijdstip of andere afdeling gedaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij meer informatie over medicijnen, onderzoeken en
behandelingen ontvangen? Schrijf je dan in en krijg maandelijks de nieuwsbrief.

Ziekenhuis.nl gebruikt cookies. Lees hier onze Privacy- en cookieverklaring.