Kindergeneeskunde (Kinderpoli)
Wat is de polikliniek Kindergeneeskunde?
De huisarts of verwijst je kind naar de polikliniek Kindergeneeskunde voor onderzoek, controle of behandeling van uiteenlopende klachten. Het gaat hier, zoals de naam al zegt, specifiek om klachten bij kinderen. De meeste kinderpoli’s houden hiervoor een leeftijd tussen de 0 en 18 jaar aan.
Met welke klachten naar de polikliniek Kindergeneeskunde?
Zuigelingen, kinderen en tieners kunnen terecht op de polikliniek met verschillende klachten en aandoeningen. Onder kindergeneeskunde vallen meestal de volgende specialismen:
- Algemene Kindergeneeskunde
- Kindercardiologie
- Allergologie
- Kinderendocrinologie (hormoonstoornissen en diabetes)
- Kindergastro-enterologie (maag- darm- en leverziekten)
- Infectieziekten en immunologie
- Pulmonologie (longziekten)
- Nefrologie
- Neonatologie (zorg op de couveuseafdeling)
- Kinderneurologie
- Kinderoncologie
Vaak kun je op de Kinderpoli ook terecht voor overgewicht, gedragsproblemen en slaapstoornissen. Sommige ziekenhuizen hebben speciale Kinderpoli’s voor de verschillende specialismen, maar er zijn ook ziekenhuizen met een algemene Kinderpoli.
Diagnoses en behandelingen binnen de polikliniek Kindergeneeskunde
Allereerst brengt de arts de klacht(en) in kaart door je kind vragen te stellen over de klachten. Hierna volgt meestal ook een lichamelijk onderzoek.
Soms heeft een kinderarts meer informatie nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen. In dat geval verwijst hij je kind door naar andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Voorbeelden hiervan zijn de afdeling radiologie voor een röntgenfoto of het laboratorium voor bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek.
Vervolgens bepaalt de arts of en hoe de klachten behandeld kunnen worden en stippelt hij of zij samen met je kind het beleid uit. Je kind krijgt dan een vaste kinderarts toegewezen.