Longgeneeskunde
Wat is de polikliniek Longgeneeskunde?
Op de polikliniek Longgeneeskunde komen patiënten voor het spreekuur over aandoeningen aan de longen of luchtwegen. Longartsen en longassistenten voeren hier onderzoek uit om een diagnose te kunnen stellen en een behandelplan te maken. Je dient altijd een verwijzing te hebben om een afspraak op de longpoli te kunnen maken.
Met welke klachten naar de polikliniek Longgeneeskunde?
Je wordt door je huisarts of specialist naar de longpoli doorverwezen als je longklachten hebt zoals kortademigheid, benauwdheid en chronische hoest. Op de longpoli wordt onderzoek gedaan naar klachten aan en/of de functie van de luchtwegen. Ook als astma of COPD is vastgesteld kun je bij de longpoli extra begeleiding krijgen om met deze aandoening te leven.
Diagnoses en behandelingen binnen polikliniek longgeneeskunde
Op de polikliniek longgeneeskunde worden longfunctietests gedaan om eventuele aandoeningen aan de longen of luchtwegen te ontdekken. Hierbij wordt onder andere de longinhoud, hyperventilatie en gaswisseling getest. Diagnoses die op de polikliniek gesteld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:
- Astma
- COPD
- Klaplong
- Longembolie
- Longkanker
- Longvlieskanker
- Ontsteking van het long- of borstvlies
Naast het longfunctieonderzoek worden geen behandelingen op de poli uitgevoerd. Hiervoor wordt een vervolgafspraak gemaakt. De behandelingen vinden plaats op de afdeling voor Longgeneeskunde. De behandelingen die onder Longgeneeskunde vallen zijn bijvoorbeeld:
- Dit is de behandeling bij een klaplong of bij longvocht. Het teveel aan vocht of lucht wordt door middel van een katheter weggenomen.
- Deze behandeling voorkomt dat er opnieuw een klaplong optreedt.
- Bijvoorbeeld een operatie, bestraling of chemotherapie.