Reumatologie
Wat is de polikliniek Reumatologie?
De Reumatologie poli is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van reumatologische klachten. Je kunt hier terecht met reumatologische klachten zoals spier- of gewrichtsproblemen. Op de polikliniek Reumatologie word je onderzocht en indien nodig behandeld door een reumatoloog en/of reumaverpleegkundige.
Met welke klachten naar de polikliniek Reumatologie?
Als je klachten hebt die mogelijk wijzen op een reumatologische aandoening, zal je huisarts of een andere specialist je verwijzen naar de polikliniek Reumatologie. Voorbeelden van reumatologische klachten zijn:
- Spier- en gewrichtspijn
- Moeite met en/of pijn bij bewegen
- Stijfheid
- Veranderende houding
- Vermoeidheid
- (Lichte) koorts
Diagnoses en behandelingen binnen de polikliniek Reumatologie
Allereerst brengt de reumatoloog je klachten in kaart door middel van een (vraag)gesprek en onderzoeken. Vervolgens stelt hij of zij vast of er sprake is van een reumatologische aandoening, zoals:
- Reumatoïde artritis (ook wel gewrichtsreuma genoemd)
- Artritis (gewrichtsontsteking)
- Artritis psoriatica
- Artrose (gewrichtsslijtage)
- Ziekte van Bechterew
Indien dit het geval is, blijf je onder controle en behandeling bij de reumatoloog. De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Genezing is niet mogelijk, maar met behandelingen en medicijnen kun je de klachten vaak wel onder controle krijgen.
Medicatie
Er zijn verschillende medicijnen die de reumatoloog kan voorschrijven om je pijnklachten te verminderen en/of de ontstekingen te remmen:
- NSAID’s: ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld ibuprofen)
- DMARD’s: klassieke reumaremmers (bijvoorbeeld Methotrexaat)
- Corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison)
- Andere pijnstillers
Operatie
In bepaalde gevallen helpt alleen een operatie om ernstige reumatologische klachten te verhelpen, maar dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Indien dit nodig is, verwijst de reumatoloog je door naar een chirurg.