Revalidatiecentrum
Wat is het Revalidatiecentrum?
In een Revalidatiecentrum word je begeleid bij het herstel van een operatie of ziekte, of leer je omgaan met de gevolgen van een (chronische) aandoening of beperking. Het doel van revalidatie is dat je weer zo zelfstandig mogelijk wordt. De focus ligt daarom vaak op onderwerpen zoals bewegen, mobiel zijn, communicatie en werk.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen klinische en poliklinische revalidatie. Bij klinische revalidatie verblijf je dag en nacht in het ziekenhuis, terwijl je bij poliklinische revalidatie alleen voor de behandeling naar het Revalidatiecentrum komt. Afhankelijk van je klachten, bepaalt de revalidatiearts welke vorm van revalidatie het meest geschikt voor je is.
Met welke klachten naar het Revalidatiecentrum?
Als je lichamelijk beperkt bent door bijvoorbeeld een ziekte, operatie, ongeval kan revalidatie nodig zijn. In dat geval verwijst de huisarts of specialist je naar een Revalidatiecentrum om te revalideren. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld een gebroken heup, diabetes, kanker, chronische pijn, hersenletsel, brandwonden of na een ongeluk of heftige operatie.
Er zijn verschillende soorten revalidatie, onder andere:
- Oncologische revalidatie
- Revalidatie bij spierziekten
- Hartrevalidatie
- Kinderrevalidatie
- Revalidatie bij hersenletsel
- Traumarevalidatie
- Pijnrevalidatie
Onderzoek en behandelingen binnen het Revalidatiecentrum
Afhankelijk van je klachten en beperkingen stelt het behandelteam een revalidatieplan op. Hierin ligt de focus op een zo zelfstandig mogelijk dagelijks leven. Belangrijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld bewegen en vervoer, het huishouden, werk, wonen, persoonlijke verzorging en communicatie. Daarnaast is er vaak ook aandacht voor verwerking, bijvoorbeeld bij amputatie, kanker of na een ongeluk.
Voorbeelden van therapieën of behandelingen in het Revalidatiecentrum zijn:
- Ergotherapie
- Fysiotherapie
- Logopedie
- Prothetiseren (het aanmeten van protheses na een amputatie)
- Gesprekken met een psycholoog