Niet ingedaalde testiktel
Wat is een niet ingedaalde testiktel?
De testikels (zaadballen) ontwikkelen zich bij jongetjes tijdens de zwangerschap in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de testikels via de lies in de balzak (scrotum) ingedaald. Normaal gesproken heeft een jongetje bij de geboorte dan ook beide zaadballen in zijn balzak. Soms blijft indaling achterwege. Eén of beide zaadballen blijven dan in de buik of lies zitten. Op latere leeftijd kunnen hierdoor problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Een niet ingedaalde testikel heeft geen invloed op de seksuele functies. Zijn de zaadballen in het tweede levensjaar nog niet ingedaald, dan is medisch ingrijpen wenselijk
Pendelbal
Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald maar kan bij gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Dit wordt een pendelbal genoemd, d.w.z. dat hij gemakkelijk heen en weer bewogen kan worden en meer dan eens in het zakje blijft liggen. Zo'n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats. In enkele gevallen is niet duidelijk of het om een pendelbal gaat. In dat geval probeert men door een kortdurende behandeling met hormonen de diagnose te verkrijgen. Dit kan door middel van een zogenoemde snuifkuur gebeuren. Het hormoon wordt dan via een neusspray drie maal daags gedurende vier weken toegediend. Het kan ook met behulp van een injectie in de bil een maal per week gedurende drie of vier weken.
Niet ingedaalde testis
Wanneer de bal in de lies gevoeld wordt, kan door de onderzoekende arts geprobeerd worden met behulp van een strijkende handbeweging naar beneden, deze in de balzak te brengen. Als dit niet mogelijk blijkt, spreken we van een niet-ingedaalde testis. In dit geval zal een operatie moeten plaatsvinden zodat de bal voor de tweede verjaardag op zijn plaats zit. Soms is de bal niet te voelen en ook niet met geluidsgolven (echografie) aan te tonen. Meestal zal dan een kijkoperatie (laparoscopie) plaatsvinden waarbij men vaak de bal in de buik kan zien zitten. Afhankelijk van de kwaliteit van de bal zal dan beslist worden wat verder te doen valt.
Voorbereiding
In het algemeen wordt je kind kortdurend in het ziekenhuis opgenomen of geschiedt de operatie in dagverpleging. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Daarom moet je zoon op de dag van opname nuchter zijn. Wordt je kind 's morgens geopereerd dan dient het vanaf 12 uur 's nachts nuchter te zijn (niet eten en drinken). Wordt je kind 's middags geopereerd, dan mag het 's morgens nog een licht ontbijt gebruiken (thee met beschuit), daarna niet meer eten of drinken. Het is belangrijk je zoontje goed voor te bereiden op de operatie. Als hij weet wat hem te wachten staat, hoeft hij niet onnodig bang te zijn.