Buisjes in de oren
Wat zijn buisjes in de oren?
Buisjes in de oren creëren een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Via oorbuisjes ofwel trommelvliesbuisjes komt er dus lucht in het middenoor. Het plaatsen van buisjes in de oren gebeurt bij verschillende ooraandoeningen. Het is één van de meeste voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland bij kinderen. Hoe het menselijk gehoor werkt, lees je hier.
Waar zijn buisjes in de oren van gemaakt?
Oorbuisjes zijn meestal gemaakt van kunststof. Ze zijn zo groot als een halve luciferkop, met een doorsnede van 1,5 mm en een lengte tussen de 3 mm en 12 mm. Er bestaan oorbuisjes in verschillende vormen, afmetingen en kleuren. De werking is echter altijd hetzelfde.
Wanneer buisjes in de oren plaatsen?
Het plaatsen van buisjes in de oren gebeurt bij verschillende ooraandoeningen, meestal als de buis van Eustachius verstopt is of niet goed werkt. Vooral kinderen hebben hier wel eens last van.
Voordat de KNO-arts besluit om buisjes in de oren te plaatsen, onderzoekt hij eerst waarom de buis van Eustachius niet goed werkt. Een bovenste luchtweginfectie, zoals neusverkoudheid, vermindert soms de werking. Dan zijn buisjes in de oren in principe niet nodig.
Buisjes zijn soms wel nodig wanneer de buis van Eustachius verstopt is. De luchtdruk in het oor verschilt dan van de druk in de buitenlucht, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Gevolg is geïrriteerd slijmvlies in het middenoor en vocht dat uit het oor loopt (loopoor). Het plaatsen van buisjes gebeurt ook bij:
- Otitis Media met Effusie (OME) ook wel lijmoor of ‘glue ear’ genoemd.
- Middenoorontsteking/Otitis Media Acuta (OMA).