CT-scan
Wat is een CT-scan?
CT is de afkorting van Computer Tomografie. Een CT-scan wordt ook wel CAT-scan genoemd. Met CT kun je afbeeldingen maken van doorsneden van je lichaam. Bij een CT-scan wordt er gebruikgemaakt van röntgenstraling (dezelfde straling die wordt gebruikt bij röntgenfoto's).
Röntgenstraling bij een CT-scan
Röntgenstraling ontstaat als er elektronen met een hele hoge snelheid botsen. Deze straling kan worden opgewekt in een zogenaamde röntgenbuis. De straling wordt gebruikt om röntgenfoto’s te maken. Bij het maken van een CT worden er heel veel röntgenfoto’s gemaakt, vanuit een groot aantal hoeken. Vervolgens wordt er met behulp van een computer een driedimensionale afbeelding (3D) gemaakt aan de hand van al die röntgenfoto’s.
Voordelen en nadelen
Het voordeel van een CT is dat het een heel snelle techniek is. Je kunt binnen enkele minuten het hele lichaam afbeelden. Met een CT-scan kun je tot op een resolutie van enkele millimeters de weefsels in je lichaam bekijken. Een nadeel is uiteraard de stralingsbelasting. Deze is een stuk hoger dan bij een gewone röntgenfoto.
CT-scan met contrastvloeistof
Soms wordt er ook een CT-scan gemaakt met contrastvloeistof. Die vloeistof kan bepaalde dingen duidelijker afbeelden. Het kan zijn dat het contrast extra wit is op het beeld, of juist zwarter. Dat is afhankelijk van het soort contrastmiddel. Contrastmiddel kan worden toegediend door het in je bloed te spuiten, maar het kan ook zijn dat je iets moet eten of in moet ademen.
Soorten CT-scans
Er zijn meerdere soorten CT-scans om verschillende gebieden in het lichaam in beeld te brengen. Lees direct verder over:
- CT-scan van de buik
- CT-scan van de coronairen (kransslagaders)
- CT-scan van de hersenen (hoofd)
- CT-scan van de longen
Laatst bijgewerkt op 3 januari 2018