Hartkatheterisatie
Wat is hartkatheterisatie?
Hartkatheterisatie (coronairangiografie) is een onderzoeksmethode waarbij vernauwingen van de kransslagaders kunnen worden opgespoord. De kransslagaders voorzien de hartspier zelf van bloed. Daarnaast kan de werking van het hart en de hartkleppen onderzocht worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een katheter die door een slagader naar het hart wordt geschoven. Zo kan de druk in de verschillende hartholtes gemeten worden. Door contrastvloeistof via de katheter in je bloedvaten te spuiten kunnen de kransslagaders op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden.
Wanneer vernauwingen gevonden worden kun je soms meteen gedotterd worden. Hierbij worden de vernauwingen in de kransslagaders opgeheven.
Wanneer hartkatheterisatie?
Bij hartproblemen kan de cardioloog een hartkatheterisatie gebruiken om een goede diagnose te kunnen stellen.
Hoe gaat hartkatheterisatie in zijn werk?
Voor een hartkatheterisatie word je een dag en nacht opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens het katheteriseren wordt er een katheter via een ader of slagader in je lies of elleboogplooi naar je hart geschoven. De hartkatheterisatie kan ook via je pols plaatsvinden. De plaats waar de katheter wordt ingebracht wordt eerst gedesinfecteerd en verdoofd. Het toedienen van de contrastvloeistof kan een warm gevoel door je lichaam geven.
Tijdens het katheteriseren van je hart wordt er een filmpje gemaakt, dat weergegeven wordt op een röntgenscherm. Bewegingen van de wanden van het hart en de vorm van de holten kunnen zo goed worden bekeken. Ook kunnen eventuele vernauwingen worden opgespoord. Een hartkatheterisatie duurt ongeveer één uur.