ECG (hartfilmpje)
Wat is een ECG?
Een elektrocardiogram (ECG) wordt in de volksmond ook wel een ‘hartfilmpje’ genoemd. Met dit onderzoek wordt de werking van het hart onderzocht, vooral het hartritme. Zo kan de arts zien hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.
Voorbereiding
Op de dag van het onderzoek kunt u het beste kleding dragen die gemakkelijk aan en uit kan. Voor het maken van een ECG moet u namelijk uw borst, onderarmen en onderbenen ontbloten.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door een laborant(e). Deze vraagt u om uw bovenkleding en kousen uit te doen. Daarna gaat u plat op uw rug op de onderzoeksbank liggen. De laborant(e) bevestigt vervolgens een aantal klemmetjes of plakkers (elektroden) op uw armen, benen en borst. En smeert hiervoor eerst een beetje gel op uw ledematen. Dit kan wat koud aanvoelen. Als u veel borsthaar heeft, kan het zijn dat de laborant(e) wat wegscheert, zodat de elektroden beter willen plakken. De elektroden zitten met snoertjes vast aan het ECG-apparaat. U wordt gevraagd zich even te ontspannen. Vervolgens wordt het ECG gemaakt: het apparaat registreert de elektrische signalen die u hart afgeeft en zet deze om in een grafiek.
Duur van het onderzoek
Een ECG maken duurt inclusief voorbereiding nog geen tien minuten.