Vaatonderzoek
Wat is een vaatonderzoek?
Een vaatonderzoek geeft je informatie over de bloedstroom in je bloedvaten (slagaders of aders). Een vaatonderzoek wordt onderverdeeld in drie soorten onderzoek: doppleronderzoek, duplexonderzoek en looptest. Het is goed je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Binnenkort wordt bij jou een vaatonderzoek gedaan. Met een vaatonderzoek kunnen de bloedvaten in de benen, armen, buik en hals worden onderzocht. Een vaatonderzoek wordt vaak gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Ook bij (mogelijke) bloedvatvernauwingen op andere plaatsen in het lichaam, spataders, aneurysma’s of een trombosebeen kan een vaatonderzoek worden uitgevoerd.
Verschil doppleronderzoek, duplexonderzoek en looptest
Bij een doppleronderzoek wordt met behulp van geluidsgolven door een vaatlaborant geluisterd naar de bloedstroom. Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten in beide benen en armen. Een duplexonderzoek is een combinatie van geluidsgolven (doppleronderzoek) en echografie. Daarmee kan de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar gemaakt worden. Een ander vaatonderzoek is de looptest: afhankelijk van jouw conditie wordt ook deze test bij jou uitgevoerd. Tijdens deze test geef je aan wanneer en waar je pijn krijgt bij het lopen op een lopende band. Het doppleronderzoek en het duplexonderzoek duren beiden tussen de twintig en zestig minuten. De looptest duurt maximaal vijf minuten.
Voorbereiding op een vaatonderzoek
Het is van belang om met een goed uitgerust lichaam te starten met het onderzoek. Daarom moet je vaak tien minuten voor aanvang aanwezig zijn, zodat je lichaam even tot rust kan komen. Omdat je voor het onderzoek je kleding van het te onderzoeken lichaamsdeel moet uittrekken, is het advies om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. De vaatlaborant noteert je lengte en gewicht en vraagt je dan om op de onderzoeksbank te gaan liggen.
Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2018