Endovasculaire behandeling bij spataderen
Spataderen en een endovasculaire behandeling
Wat zijn spataderen?
Een spatader is een ader waarin een of meer kleppen niet meer goed werken. De kleppen in aderen zijn nodig om het bloed uit de benen tegen de zwaartekracht omhoog te pompen richting het hart. Als de kleppen onvoldoende werken, hoopt zich bloed op in de ader, die dan uitzet. Dit kan klachten geven zoals gezwollen benen, een pijnlijk of moe gevoel in de benen of zichtbare spataderen in de onderbenen. Het zijn dan blauwe verdikte aderen.
Wat is een endovasculaire behandeling bij spataderen?
Bij een endovasculaire behandeling wordt een grote, niet-kronkelig verlopende spatader van binnenuit via een katheter verhit en dichtgeschroeid. Dit kan op twee manieren, via laser of via radiogolven. Via een klein sneetje in de huid (van ongeveer 2 millimeter) ter hoogte van uw knie wordt een slangetje (een katheter) in de spatader geplaatst. Dit slangetje geeft laserenergie of radiofrequente energie af aan de wand van het bloedvat. De wand van het bloedvat wordt hierdoor verhit, waardoor deze dichtschroeit. Als de spatader is gesloten, wordt het bloed omgeleid via gezonde aderen en nemen uw klachten af.
De behandeling vindt poliklinisch plaats. U hoeft niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Voorbereiding
- Smeer geen crème of zalf op uw been op de dag van de behandeling en op de dag ervoor.
- Het is prettig als u thuis uw been scheert. Tijdens de behandeling krijgt u pleisters op uw been geplakt. Het verwijderen van deze pleisters kan bij beharing pijnlijk zijn.
- Doe ruime kleding en ruime schoenen aan. Na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Ruime kleding en ruime schoenen passen dan beter.
- Het is prettig als u iemand mee neemt die u na de behandeling thuis brengt. Autorijden kan door het verband wat lastig zijn.
Zwanger
Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, moet u dit van tevoren aan uw arts vertellen. Bij een (eventuele) zwangerschap kan de ingreep niet plaatsvinden.
Gebruik bloedverdunners
Ook als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit voorafgaand aan de behandeling aangeven. Mogelijk moet u tijdelijk stoppen met bloedverdunners of moet u een vervangende ingreep ondergaan. Uw arts adviseert u hierover.