Embolisatie
Wat is een embolisatie?
Embolisatie is het dichtmaken van een bloedvat. Dit wordt gedaan door een interventieradioloog, die een katheter in het bloedvat schuift. De specialist kijkt met behulp van röntgendoorstraling of hij op de juiste plek zit. Met speciale vloeistof dicht hij het bloedvat. Er zijn verschillende redenen om een embolisatie uit te voeren. De meest voorkomende reden is het stoppen van een bloeding. Daarnaast vindt een embolisatie plaats om bloedstromen te beïnvloeden.
Wanneer embolisatie?
Embolisatie wordt toegepast in verschillende situaties, bijvoorbeeld als er een bloeding plaatsvindt. Het dichtmaken van het bloedvat stopt dan de bloeding. Verder wordt embolisatie toegepast om de bloedstroom te beïnvloeden. Je kunt met embolisatie bijvoorbeeld de bloedstroom naar een tumor of vleesboom stoppen. Ook kun je de bloedstroom naar een verwijding of uitstulping van een bloedvat (aneurysma) verminderen, waardoor de kans op een bloeding verkleint.
Vormen van embolisatie
Er zijn meerdere redenen om embolisatie uit te voeren. Welke vorm van embolisatie je ondergaat, is afhankelijk van de reden van embolisatie. Hieronder worden een aantal verschillende vormen toegelicht.
- Bronchialis embolisatie: bij een bronchialis embolisatie zet de specialist embolisatie in om een bloedende longslagader te dichten.
- Embolisatie van de vena spermatica: bij embolisatie van de vena spermatica maakt de specialist de aderen rondom de teelbal dicht. Dit wordt gedaan bij spataderen.
- Uterus embolisatie: bij embolisatie van de baarmoeder sluit de specialist de bloedtoevoer naar vleesbomen (myomen) in de baarmoeder. De myomen sterven vervolgens af en verschrompelen. De specialist kan in één behandeling de vleesbomen aan beide zijden van de baarmoeder aanpakken.
Lees meer in het dossier Baarmoedermyoom: diagnose en behandeling.