Echocardiografie
Wat is echocardiografie (hartecho)?
Echocardiografie is een echo van het hart. Een echografist maakt met behulp van geluidsgolven afbeeldingen van je hart. Zo kan worden gekeken of je hart nog goed werkt. De hartspier, de kamers en boezems zijn goed te zien, maar ook de kleinere delen zoals de kleppen kunnen worden beoordeeld.
Waarom een hartecho?
Met een hartecho kan een echoscopist de anatomie, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en de bloedstroom van het hart bekijken. Hij kan ook kijken naar eventuele schade door bijvoorbeeld een hartinfarct. Verder maakt hij vaak gebruik van 3D-echografie. Op die manier kan er een 3D-afbeelding van je hart gemaakt worden. Ook kan de echoscopist met een speciale manier van echografie, een doppleronderzoek, het stromen van het bloed in kaart brengen.
Een echoscopist kan een hartecho op twee manieren maken: via de borstkas of via de slokdarm. Via de borstkas is niet pijnlijk en wordt vaak als eerste cardiologisch onderzoek uitgevoerd.
Echocardiografie via slokdarm
Er is ook een manier van echocardiografie, waarbij er van binnenuit een echo wordt gemaakt. Daarbij krijg je een probe (het kopje van het echoapparaat) in je slokdarm. Daarom wordt deze vorm van echocardiografie ook wel slokdarmechocardiografie, of met een moeilijk woord transoesophageale echocardiografie genoemd. Slokdarmechografie is belastender dan een echocardiogram via de borstkas. Daarom wordt deze techniek pas toegepast wanneer een echo via de borstkas niet genoeg informatie oplevert.
Naast de gewone echocardiografie waarbij je rustig op een bank ligt, bestaat er ook de stressechocardiografie. Daarbij bekijkt een cardioloog het functioneren van je hart terwijl deze hard moet werken. Met speciale medicatie laat de cardioloog het hart sneller kloppen, zoals ook gebeurt bij lopen of fietsen.
Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2018