Epiduroscopie
Wat is een epiduroscopie?
Een epiduroscopie is een kijkoperatie in de epidurale ruimte in het wervelkanaal van de wervelkolom. In de epidurale ruimte lopen de zenuwwortels. Een epiduroscopie wordt uitgevoerd met een epiduroscoop, een dun slangetje met een camera. Dit onderzoeksinstrument wordt via het stuitje ingebracht. Naast het kijken in de epidurale ruimte kunnen tijdens de epiduroscopie ook verschillende behandelingen verricht worden, zoals het weghalen van littekenweefsel.
Wanneer een epiduroscopie?
Een epiduroscopie wordt gebruikt om op te sporen waar zenuwpijn vandaan komt. Een arts kan met dit onderzoek zien of en waarom bepaalde zenuwbanen geïrriteerd zijn. Zenuwen kunnen onder andere geïrriteerd raken door verklevingen, ontstekingen en littekenweefsel. Littekenweefsel ontstaat vaak door een operatie of ontsteking. Tijdens een epiduroscopie is het mogelijk om de geïrriteerde zenuw meteen te behandelen, bijvoorbeeld door littekens weg te halen.
Voorbereiding op een epiduroscopie
Als je een epiduroscopie krijgt, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Het is belangrijk dat je:
- Nuchter bent: je mag de dag voor de operatie vanaf twaalf uur ’s nachts niets meer eten of drinken als je voor twaalf uur ’s middags wordt behandeld. Als je na twaalf uur ’s middags wordt behandeld, mag je alleen nog een licht ontbijt nemen.
- Allergieën voor bijvoorbeeld jodium, contrastmiddel, antibiotica en pijnstillers meldt bij je arts.
- Een eventuele zwangerschap meldt, in verband met de röntgenstraling die gebruikt wordt.
- Stopt met sommige bloedverdunners. Informeer bij je arts welke bloedverdunners je wanneer moet stoppen en wanneer je ze weer mag beginnen. Andere medicijnen mag je soms nog wel innemen, overleg dit met je arts.
- Geen make-up, nagellak of bodylotion draagt.
Laatst bijgewerkt op 10 april 2018