Borstreconstructie
Wat is een borstreconstructie?
Met een borstreconstructie wordt er een nieuwe borst gemaakt die zoveel mogelijk op de oorspronkelijke borst lijkt. Een borstreconstructie volgt vaak na een borstamputatie, bijvoorbeeld vanwege borstkanker.
Vroeger kwam een patiënt met borstkanker pas voor een borstreconstructie in aanmerking als zij als genezen werd beschouwd. Dat was meestal vijf jaar na een borstamputatie. Tegenwoordig is bekend dat een reconstructie niets verandert aan het verloop van de ziekte, maar wel de kwaliteit van de overleving verbetert.
Wanneer een borstreconstructie?
Een borstreconstructie kan worden uitgevoerd zes tot twaalf maanden na een amputatie, of na beëindiging van eventuele nabestraling en/of chemotherapie. Het is ook mogelijk de reconstructie te laten doen tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie wordt verricht.
Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Ook een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld door bestraling, hoeft tegenwoordig een goed resultaat niet in de weg te staan. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor jou het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg met je bespreken.
Lees voor meer informatie ook eens het dossier over borstreconstructie op Gezondheidsplein.nl.