Colectomie
Wat is een colectomie?
Een colectomie is een dikke darmoperatie waarbij de gehele dikke darm (colon) wordt verwijderd. Soms volstaat het om een deel van de dikke darm te verwijderen, dat heet een hemicolectomie. Als de gehele dikke darm inclusief de endeldarm wordt verwijderd, spreken we van een totale colectomie. Bij een sub totale colectomie blijft de endeldarm zitten.
Wanneer een colectomie?
Een colectomie kan nodig zijn bij verschillende aandoeningen aan de dikke darm:
- Chronische dikke darm ontsteking (Colitis ulcerosa/Ziekte van Crohn). Als medicijnen niet genoeg helpen bij de ontstekingen in de dikke darm is een operatie nodig.
- Bij dikke darm kanker verwijdert de chirurg vaak niet alleen de gehele dikke darm, maar ook het vetweefsel rondom de darm. Dit gebeurt om eventuele aangedane lymfeklieren weg te halen.
- HNPCC (Lynch syndroom), een erfelijke vorm van dikke darm kanker.
- Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP).
Hoe kun je je op een colectomie voorbereiden?
Bij een colectomie is een goede voorbereiding essentieel. De voorbereidingen op een colectomie en de gang van zaken verschillen per ziekenhuis. Hieronder beschrijven wij wat je meestal kunt verwachten.
Laxeren
Voorafgaand aan de colectomie krijg je vaak laxeermiddelen om de darmen leeg te maken. Hierover lees je meer in het Dossier voorbereiding coloscopie. Laxeren hoeft niet bij een acute colectomie of bij een ernstige verstopping van de dikke darm.
Opname in ziekenhuis
De opname in het ziekenhuis begint één dag voor de colectomie. Je krijgt dan een antibioticakuur om infecties tijdens de operatie te voorkomen. Je krijgt ook injecties tegen trombose. Die krijg je dagelijks tot je na de colectomie weer goed ter been bent.