Sigmoïdoscopie
Wat is een sigmoïdoscopie?
Bij een sigmoïdoscopie onderzoekt de arts de laatste 40 centimeter van de dikke darm met een daarvoor ontworpen endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met daarop een cameraatje dat in het lichaam wordt gebracht voor onderzoek. Een endoscoop voor een darmonderzoek wordt ook wel een sigmoïdoscoop genoemd. Met een sigmoïdoscoop onderzoekt de arts via de anus het slijmvlies aan de binnenkant van de darmen op eventuele afwijkingen, zoals poliepen, ontstekingen, bloedingen of gezwellen.
Voorbereiding op een sigmoïdoscopie
Voor een zo goed mogelijk onderzoek, dien je rekening te houden met de volgende voorbereidingen.
Een week voor de sigmoïdoscopie
- Bespreek je medicijngebruik met de behandelend arts. Het kan zijn dat je het medicijngebruik tijdelijk moet aanpassen.
- Indien je een stoma hebt, bespreekt je dat met je behandelend arts. De voorbereidingen op het onderzoek moeten dan mogelijk worden aangepast.
- Eet geen grove zaden, pitten en granen.
Een dag voor de sigmoïdoscopie
- Laxeren. Op de dag van het onderzoek moet je dikke darm leeg zijn en daarom is het nodig dat je één dag voor het onderzoek plaatsvindt, begint met laxeren.
- Nuchter zijn. Het is belangrijk dat je je één dag voor het onderzoek aan bepaalde eet- en drinkadviezen houdt. De avond voor het onderzoek en op de dag zelf blijf je nuchter (je mag niet meer eten en drinken.
- Insulinepen en glucosemeter meenemen. Indien je diabetespatiënt bent, is het nodig dat je de insulinepen en glucosemeter meeneemt naar het ziekenhuis op de dag van het onderzoek.