Slokdarmmanometrie
Wat is een slokdarmmanometrie?
Een slokdarmmanometrie is een onderzoek naar de druk in de slokdarm, bijvoorbeeld bij slokdarmkramp. Met een slokdarmmanometrie onderzoek je eigenlijk het functioneren van de slokdarm en de twee bijbehorende sluitspieren. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat voedsel van de keel naar de maag gaat.
Naast een slokdarmmanometrie bestaat er ook een onderzoek om de druk in het laatste stukje van de endeldarm en kringspier te meten. Meer hierover lees je op de pagina anorectale manometrie.
Wanneer krijg je een slokdarmmanometrie?
Een slecht functionerende slokdarm geeft soms klachten. Een slokdarmmanometrie geeft uitsluitsel over bepaalde slokdarmaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Achalasie: moeizame doorloop van voedsel in de slokdarm.
- Slokdarmkramp, ook wel kurkentrekkerslokdarm
- Slikstoornissen
- Reflux: terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm.
Daarnaast zijn er diverse klachten waarbij een slokdarmmanometrie zinvol is, zoals:
- Pijn op de borst
- Aanhoudende prikkelhoest
- Brandend maagzuur
Voorbereiding op een slokdarmmanometrie
De voorbereiding op een slokdarmmanometrie verschilt per ziekenhuis. Meestal kun je het volgende verwachten:
- Sommige ziekenhuizen vragen je om nuchter naar een slokdarmmanometrie te komen. Je mag dan vanaf ongeveer vier tot zes uur voor het onderzoek niks meer eten of drinken. Deze tijd verschilt per ziekenhuis.
- In andere ziekenhuizen is een lichte maaltijd toegestaan.
- Omdat bepaalde medicijnen een slokdarmmanometrie beïnvloeden, bespreek je eventueel medicijngebruik voorafgaand aan het onderzoek met je behandelend arts.