Laparoscopische dikke darmoperatie
Wat is een laparascopische dikke darmoperatie?
Heb je net gehoord dat je moet worden geopereerd om uw dikke darm probleem te behandelen? Zo ja, dan ben je misschien wat ongerust. Er is een operatie waarbij je sneller herstelt dan wanneer je kiest voor traditionele chirurgie namelijk laparoscopie. Deze folder leert je meer over de laparoscopische dikke darm operatie. Ook kun je uit deze folder vernemen waarom een laparoscopische dikke darm operatie voor jou een goede optie van behandeling zou kunnen zijn.
Jouw dikke darmprobleem
Je dikke darm is een deel van het spijsverteringskanaal. Een gezonde dikke darm helpt bij de vorming van een stevige ontlasting die later door je lichaam wordt uitgescheiden. Gezwellen of een ontsteking in de dikke darm kunnen problemen veroorzaken. Veel ziekten kunnen worden voorkomen als de dikke darm goed functioneert.
Aanwijzingen en klachten
Je hebt niet altijd klachten van een probleem met de dikke darm. Je arts kan bijvoorbeeld aanwijzingen voor problemen ontdekken tijdens een routine controle. Klachten kunnen bestaan uit: - Bloedingen uit de endeldarm - Pijn in de buik en pijn rondom de anus - Constant veranderingen in de stoelgang zoals waterdunne ontlasting en verstopping / obstipatie - Onverklaarbaar gewichtsverlies - Bloed of pus in de ontlasting of zwarte ontlasting - Vermoeidheidsklachten
Een korte uitleg over laparoscopie
Bij een laparoscopie maakt de chirurg slechts enkele kleine snedes in plaats van één hele grote. Een laparoscoop (een dunne telescoopachtige buis) wordt via één van de snedes in de buik gebracht. Dit geeft de chirurg de mogelijkheid de dikke darm op een monitor te bekijken. Chirurgische instrumenten worden via de overige snedes ingebracht. Tijdens de laparoscopische operatie bedient de chirurg de chirurgische instrumenten via de monitor. Eventueel wordt een grotere snede gemaakt om een gedeelte van de dikke darm te kunnen verwijderen. Hieronder vindt u enkele voordelen voor de laparoscopische benadering: - minder littekens - minder pijn - sneller herstel - korter verblijf in het ziekenhuis - snellere terugkeer naar de normale activiteiten.