Laparoscopische blindedarmoperatie
Ontstoken blindedarm verwijderen
De blindedarm is een smal, wormvormig stukje darm dat aan het begin van de dikke darm hangt. De blindedarm heeft voor zover bekend geen specifieke functie. Het zou een rol kunnen spelen bij het afweersysteem. Hier is echter te weinig onderzoek naar verricht.
Soms raakt de blindedarm geïnfecteerd. Dit wordt blindedarmontsteking of appendicitis genoemd. Een ontstoken blindedarm moet direct verwijderd worden om openbarsting te voorkomen. Als de ontstoken blindedarm openbarst kan een levensbedreigende ziekte genaamd peritonitis (=buikvliesontsteking) ontstaan. Peritonitis is een ontsteking van de binnenwand van de buik.
Hoe gaat een laparoscopische blindedarmoperatie in zijn werk?
De operatie waarbij de blindedarm wordt verwijderd heet een appendectomie. Appendectomie wordt meestal uitgevoerd via een zeer smalle incisie in de rechter onderbuik, waar de blindedarm zit. Sommige chirurgen voeren de appendectomie uit door de laparoscopische techniek te gebruiken. Een laparoscopie is een behandeling die plaatsvindt tijdens een kijkonderzoek.
Het voordeel van de laparoscopische methode is dat de patiënt na de operatie minder pijn heeft en de kans op wondinfecties kleiner is. Een ander voordeel is dat bij een laparoscopie de gehele buik goed kan worden bekeken.
Lees op de pagina Laparoscopische operatie meer over deze behandeling.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie
Laatst bijgewerkt op 5 januari 2018