Hersentumor
Hersentumor
De informatie over het onderwerp hersentumor is bedoeld als aanvulling op het gesprek met je arts. Deze algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je die stellen aan je arts. De tekst is gebaseerd op informatie van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF.
Hoe herken je een hersentumor?
De verschijnselen die kunnen voorkomen bij een hersentumor zijn in drie groepen in te delen: uitvalsverschijnselen, epilepsie en klachten door een toename van de druk binnen de schedel. Welke uitvalsverschijnselen ontstaan hangt sterk af van de plaats van de tumor. Voorbeelden zijn (lichte) verlammingen en, bij een tumor in de linker hersenhelft, problemen met de taal, bijvoorbeeld woorden niet goed uitspreken of niet goed begrijpen wat anderen zeggen. Ook kunnen er geheugenstoornissen zijn. Als de tumor voor in de hersenen zit kunnen gedragsveranderingen voorkomen, zoals traagheid en onverschilligheid of juist prikkelbaarheid en humeurigheid. Een tumor achterin de hersenen veroorzaakt soms problemen met lezen en zien.
Een epileptische aanval is vaak het eerste teken van een hersentumor. Zo'n aanval ontstaat door irritatie van de zenuwcellen in het hersenweefsel. Een epileptische aanval kan heel licht zijn, bijvoorbeeld enkele schokjes in een hand of een korte 'afwezigheid'. Maar het is ook mogelijk dat iemand plotseling bewusteloos raakt en daarbij heftig schokt met armen en benen. Bij zo'n hevige aanval kan men ongewild urine verliezen en op de tong bijten. De aanval gaat overigens bijna altijd vanzelf over. De druk in de schedel neemt toe als er een tumor groeit. Bovendien hoopt zich vaak vocht op rond de tumor (oedeemvorming) en belemmert een tumor soms ook nog de doorstroming van hersenvocht. Dit geeft klachten als aanhoudende hoofdpijn en soms misselijkheid en braken. Als de druk sterk toeneemt ontstaat soms sufheid. Bij druk op de oogzenuwen gaat men wazig of dubbel zien. Dit laatste komt echter slechts zelden voor. Al deze klachten kunnen ook optreden bij andere aandoeningen. Daarom is het verstandig om bij zulke klachten naar de huisarts te gaan en te laten uitzoeken wat er aan de hand is.
Vormen van een hersentumor
Hersentumoren zijn er in verschillende vormen. Een hersentumor kan ontstaan in het hersenweefsel zelf (intracerebrale tumor) of in ander weefsel binnen de schedel (extracerebrale tumor). Een extracerebrale tumor kan wel het hersenweefsel beschadigen doordat hij op de hersenen drukt. Een voorbeeld van een extracerebrale tumor is het meningioom, een tumor die ontstaat in de hersenvliezen. Extracerebrale tumoren komen minder vaak voor dan intracerebrale. Intracerebrale tumoren worden onderverdeeld in primaire en secundaire tumoren. Een primaire tumor is een tumor die direct in het hersenweefsel is ontstaan. Een secundaire tumor is een uitzaaiing van kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen, bijvoorbeeld in een borst of in de longen. Zo'n secundaire tumor wordt ook wel hersenmetastase genoemd. Van de primaire, intracerebrale tumoren komt het zogeheten glioom het meeste voor. Een glioom gaat uit van de steuncellen in het hersenweefsel, ook gliacellen genoemd. Andere, meer zeldzame hersentumoren zijn het ependymoom en medulloblastoom.