Chemotherapie longkanker
Wat is chemotherapie bij longkanker?
Chemotherapie wordt vaak opgenomen in het behandelplan bij longkanker. Omdat er verschillende soorten longkanker bestaan, verschilt het doel van de chemotherapie. Kleincellige longkanker is bijvoorbeeld een vorm die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, en daardoor moeilijk te genezen is. Chemotherapie wordt dan gebruikt om de klachten te verminderen (palliatief). Bij niet-kleincellige longkanker is de kans op genezing groter. Vaak wordt chemotherapie dan gebruikt naast een operatie en/of bestraling. Komt chemotherapie na de andere behandeling dan heet dit adjuvant, komt de chemotherapie voor de andere behandeling dan heet dit neoadjuvant.
Voorbereiding op chemotherapie bij longkanker
Bij longkanker wordt voorafgaand aan de behandeling met een chemokuur een uitgebreid behandelplan opgesteld. Dit bevat een behandelingsschema en de details van regels en afspraken. Ook bevat het een lijst van de soorten en hoeveelheden medicijnen die je krijgt en de mogelijke bijwerkingen. Het is een overzicht van wat je van de chemotherapie kunt verwachten. Hoe jouw specifieke behandelplan eruitziet is afhankelijk van een aantal factoren:
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor
- Je lichamelijke conditie
Hiernaast wordt er gekeken naar je conditie, eetgewoonten, gebit en je algemene gesteldheid. Bij de behandeling van longkanker is goede voeding erg belangrijk. Ook wordt voor elke kuur gekeken of er voldoende bloedlichaampjes in je bloed aanwezig zijn. Door de chemokuurbehandeling worden er minder bloedlichaampjes aangemaakt, waardoor er van tevoren al voldoende aanwezig moeten zijn.
Chemotherapie kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Je kunt daarom je sperma of eicellen laten invriezen voorafgaand aan de chemotherapie. Ook is het van belang rekening te houden met haaruitval en bijvoorbeeld alvast een pruik aan te schaffen.
Laatst bijgewerkt op 8 mei 2018