Lasertherapie
Wat is lasertherapie?
Lasertherapie is een methode om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Ook groefjes rond de mond en kraaienpootjes naast de ogen kunnen met lasertherapie worden geëgaliseerd. De methode is soms ook geschikt voor het behandelen van littekens, bijvoorbeeld van acne. In de cosmetische chirurgie maakt men gebruik van laserablatie (ablatie betekent loslating). Hierbij wordt in een milliseconde een flinterdun laagje van de huid verdampt met behulp van een in gas opgewekte laserstraal. Oneffenheden in de huid verdwijnen en het onderliggende bindweefsel wordt elastischer.
Hoe gaat lasertherapie in zijn werk?
Lasertherapie kan zowel onder plaatselijke als onder volledige verdoving plaatsvinden. Dat hangt af van de grootte van het te behandelen huidoppervlak. Als de verdoving goed ingewerkt is, richt de arts de laser op het stukje huid dat behandeld moet worden. Met de computergestuurde laser kan de plastisch chirurg tot op de millimeter nauwkeurig werken. Zo egaal mogelijk wordt een flinterdun laagje van het huidoppervlak verdampt, waarbij tevens de onderliggende huidlagen krimpen. Hierdoor krijgt de huid een gladder oppervlak.
Vergoeding
Lasertherapie is een cosmetische operatie en wordt niet vergoed door het ziekenfonds of de particuliere ziektekosten-verzekering. Je moet de operatie dus zelf betalen. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de grootte van het te behandelen huidoppervlak. De plastisch chirurg kan je een precieze opgave van de kosten geven.
Nazorg na lasertherapie
Net na een laserbehandeling voelt je huid wat branderig aan. Om dit te verhelpen en om de huid sneller te laten genezen, smeert de arts de behandelde plekken in met brandwonden-crème. Op de behandelde plekken komen korsten die na vijf tot tien dagen weer verdwijnen. De huid is dan nog flink rood. Die roodheid verdwijnt over het algemeen na zes tot acht weken. Je kunt in die periode, als je wilt, een camouflerende make-up gebruiken. De eerste maanden na de laserbehandeling mag de behandelde huid niet aan zonlicht (of de zonnebank) worden blootgesteld, want dan kun je pigmentvlekken krijgen.
Mogelijkheden en verwachtingen
Het doel van een laserbehandeling is de huid egaler te maken. Het natuurlijk verouderingsproces van je huid wordt door deze behandeling echter niet gestopt. Rimpels, kraaienpootjes en dergelijke zullen na verloop van tijd weer terugkomen. Het effect van een laserbehandeling is meestal zo'n tien jaar zichtbaar.