Totale knieprothese
Wat is een knieprothese?
Als je een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd stadium treedt verstijving op. Als de last voor je te groot wordt, kan de orthopedisch chirurg een knieprothese adviseren.
De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Aan de binnen-en buitenzijde van de knie zit een meniscus: een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Aan de voorzijde zit de knieschijf.
Wat zijn de klachten bij een beschadigde of versleten knie?
Als je veel pijn hebt bij het (trap-)lopen of lang staan, kan dat op een beschadigde of versleten knie wijzen. Ook bij het opstaan voel je pijn. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. In een gevorderd stadium treedt verstijving op: in sommige gevallen kun je je knie niet meer strekken. Ook kan zich een afwijkende stand van de knie ontwikkelen: een zogeheten X-of O-beenstand. In dat geval voelt je knie in toenemende mate instabiel aan.
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van een slijtage van een kniegewricht is meestal onduidelijk. Kraakbeen-en stofwisselings-ziekten of kraakbeenbeschadiging door een botbreuk zijn mogelijk de oorzaak. Wanneer een meniscus is verwijderd, is er een grotere kans op slijtage. Reumapatiënten hebben vaak knieproblemen, omdat reuma het laagje kraakbeen aantast.