Bloedonderzoek bij zwangerschap
Bloedonderzoek wordt altijd gedaan bij een zwangerschap. Als je zwanger bent, zal de verloskundige of gynaecoloog dit voor je aanvragen. Je bloed wordt dan onderzocht op infectieziekten, bloedgroep, antistoffen en de zogenaamde rhesusfactor. Je doet het bloedonderzoek niet voor jezelf, maar voor het kind.
Waarom bloedonderzoek bij zwangerschap?
Het bloedonderzoek wordt gedaan om eventuele ziektes op te sporen bij de baby en bij de moeder.
Er wordt gekeken naar aandoeningen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de baby, zelfs nog voor de geboorte. Bijna altijd is behandeling mogelijk, waardoor de kans kleiner wordt dat je baby ziek wordt. Wel is het belangrijk om het bloedonderzoek zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te doen, bij voorkeur vóór de dertiende week.
Infectieziekten
Je bloed wordt op drie infectieziekten onderzocht, namelijk syfilis, hepatitis B en HIV. Deze ziekten worden tijdens de zwangerschap of bevalling doorgegeven van de moeder aan de baby. Als je syfilis of HIV blijkt te hebben hebt, dan krijgt je hiervoor medicijnen die je tijdens de rest van je zwangerschap moet nemen. Als je hepatitis B hebt, dan krijgt je baby vlak na geboorte een vaccinatie. Je hoeft dan tijdens de zwangerschap geen medicijnen te gebruiken.
Antistoffen tegen bloedgroepen
Gedurende de zwangerschap of tijdens de bevalling kan er bloed van het kind in je eigen bloed terechtkomen. Het kan zijn dat de bloedgroep van het kind anders is dan dat van jezelf. In dat geval maakt het lichaam antistoffen aan tegen het bloed van je kind. Dit kan bloedarmoede bij het kind veroorzaken bij een volgende zwangerschap. Als uit bloedonderzoek blijkt dat je antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je kind dan wordt er verder onderzoek gedaan. Er wordt gekeken hoe actief de antistoffen in je bloed zijn. Ook zal je regelmatig op controle moeten komen bij de gynaecoloog. Als er ernstige bloedarmoede bij het kind ontstaat, kan het nodig zijn om de bevalling vroegtijdig in te leiden.
Rhesusfactor
De rhesusfactor is een soort bloedgroep waar het lichaam antistoffen tegen kan aanmaken. Dit gebeurt pas laat in de zwangerschap en gebeurt alleen als je zelf geen rhesusfactor hebt, maar je baby’tje wel. Dit is bijde eerste zwangerschap geen probleem, maar wel bij een eventuele volgende zwangerschap. Tijdens deze tweede zwangerschap worden de antistoffen doorgegeven aan het ongeboren kind. Als dit kind ook de rhesusfactor heeft, dan worden de rode bloedcellen van het kind afgebroken. Hierdoor krijgt het kind bloedarmoede. Als tijdens bloedonderzoek blijkt dat je de rhesusfator hebt dan krijg je een injectie met anti-rhesus. Dit voorkomt dat je antistoffen tegen de rhesusfactor aanmaakt.