Hoe gaat bloedprikken in zijn werk?
Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De verpleegkundige legt een strakke band aan om de bovenarm. Hierna ontsmet de verpleegkundige het gebied rondom de ader. Dan wordt er een holle naald ingebracht en één of meer buisjes bloed afgenomen. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd. Als de buisjes gevuld zijn haalt de verpleegkundige de naald uit de arm en plakt er een pleister op.
Bloedprikken nuchter?
Voor bloedprikken hoef je niet altijd nuchter te zijn. Dat is afhankelijk van het soort bloedonderzoek dat er bij jou gedaan wordt. Je huisarts zal je hierover voorafgaand aan het onderzoek informeren. Indien je nuchter moet zijn voor het bloedprikken, dan mag je de nacht vóór het bloedprikken niet eten, drinken en roken. Medicijnen mag je wel innemen. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt, omdat de uitslag van het onderzoek anders beïnvloed kan worden. Vergeet niet het aanvraagformulier van de arts mee te nemen als je bloed gaat prikken.
Uitslag bloedonderzoek
De uitslag van het bloedonderzoek wordt verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit kan de huisarts, de specialist, de verloskundige of de keuringsarts zijn. In een volgende afspraak bespreekt de arts de resultaten met je.