© 2019 solvo B.V.

Neurologie

Wat is de polikliniek Neurologie?

Neurologie is het specialisme in de geneeskunde dat zich bezighoudt met ziekten in de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen (allemaal samen worden ze het zenuwstelsel genoemd). Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts om naar de polikliniek Neurologie te gaan. De arts die gespecialiseerd is in de Neurologie noem je een neuroloog. De neuroloog behandelt veel verschillende neurologische aandoeningen. Wanneer je aan het zenuwstelsel geopereerd moet worden, verwijst de neuroloog je door naar de neurochirurg. Dat is een medisch specialist die getraind is op operaties aan het zenuwstelsel.

Met welke klachten naar de polikliniek Neurologie?

Mensen komen met veel uiteenlopende klachten op de poli Neurologie. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Armklachten
  • Rugklachten
  • Dementie
  • Hoofdpijn

Ook mensen met een chronische aandoening zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson of Alzheimer komen op de polikliniek neurologie voor controle.

Diagnoses en behandelingen binnen de polikliniek Neurologie

Op de Neurologie poli wordt eerst je ziektegeschiedenis besproken. Hierbij probeert de specialist zoveel mogelijk relevante en persoonlijke informatie te verkrijgen, die nodig is voor de diagnose. Daarna vindt er vaak een neurologisch onderzoek plaats. Dat onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit testen voor spierkracht, coördinatie en reflexen. Het onderzoek gebeurt in de onderzoekskamer. De resultaten worden vervolgens telefonisch, schriftelijk of bij een volgende afspraak besproken. Als dat nodig is maakt de arts een behandelplan en bespreekt dit ook met je.

Voorbeelden van diagnoses die bij de polikliniek Neurologie gesteld kunnen worden, zijn:

Indien er verder onderzoek of een behandeling nodig is, wordt een vervolgafspraak ingepland. Op de poli worden verder geen behandelingen uitgevoerd. Dat gebeurt bij een vervolgafspraak op de afdeling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij meer informatie over medicijnen, onderzoeken en
behandelingen ontvangen? Schrijf je dan in en krijg maandelijks de nieuwsbrief.

Ziekenhuis.nl gebruikt cookies. Lees hier onze Privacy- en cookieverklaring.