Hoe gaat RET-therapie in zijn werk?
De eerste stap bij RET-therapie is het in kaart brengen van de eigen irrationele overtuigingen en de emotionele gevolgen daarvan. Hierbij gebruikt men het 4G-schema. De 4 G’s staan voor:
- Gebeurtenis. De eerste vraag is welke gebeurtenis of situatie voorafging aan de emotie.
- Gedachten. Hoe interpreteer je de feitelijke gebeurtenis? Hierbij analyseer je welke irrationele gedachten volgden op de gebeurtenis.
- Gevoel. Deze fase is gericht op de gevoelens en emoties ten aanzien van de gebeurtenissen en gedachten.
- Gedrag. Tot slot bekijk je tot welk gedrag de gevoelens en gedachten leiden.
Vervolgens worden de irrationele gedachten tijdens de RET-therapie uitgedaagd. Hiervoor stelt de RET-therapeut de irrationele gedachten ter discussie. Zo leer je irrationele overtuigingen in twijfel te trekken en om te buigen naar realistische gedachten.
In de laatste fase van RET-therapie leer je de nieuwe technieken in de praktijk toe te passen. Hiervoor krijg je vaak opdrachten mee naar huis. Door de technieken in de praktijk te brengen is de kans op een terugval veel kleiner.
Duur van RET-therapie
RET-therapie is een relatief korte vorm van psychotherapie. Gemiddeld bestaat een behandeling uit tien tot twintig sessies. In het begin zijn de sessies wekelijks. Later in het proces wordt de frequentie afgebouwd.
In tegenstelling tot vele andere cognitieve gedragstherapieën vergt RET veel eigen input. Zelfanalyse en een actieve rol binnen het proces zijn van groot belang. Om RET succesvol te laten zijn dient de persoon erg gemotiveerd te zijn om zijn/haar problemen aan te pakken.
Complicaties bij RET-therapie
Er zijn geen complicaties of bijwerkingen van RET-therapie bekend. Wel krijg je bij RET-therapie te maken met moeilijke, confronterende situaties. Voor een goede behandeling is het belangrijk dat de iemand hiervoor openstaat.