Heupprothese plaatsen (Nieuwe heup plaatsen)

Naar het overzicht van behandelingen

Het heupgewricht zorgt voor een flexibele verbinding tussen je romp en je bovenbeen. Het gewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom is een halfronde holte in het bekkenbot, de bolronde kop zit boven aan het dijbeen. De kop en de kom passen precies in elkaar. Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, dat betekent dat het alle kanten op kan scharnieren. Hierdoor is je been flexibel ten opzichte van je romp. Een laagje glad kraakbeen op kop en kom zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Als dit kraakbeen wordt aangetast kan het gewricht niet meer goed bewegen. Problemen ontstaan meestal door slijtage (in medische termen heet dit artrose). De oorzaak van slijtage is meestal de natuurlijke veroudering, soms speelt ook een aandoening zoals reuma een rol. Een versleten heup veroorzaakt een knagende pijn in de lies, in de bilstreek of in het bovenbeen. De heup voelt stijf aan, vooral bij het opstaan uit bed of stoel, bij het instappen in een auto en bij traplopen. Als je last hebt van een versleten heup kunnen leefregels helpen om er zo min mogelijk last van te hebben:

  • Allereerst is het van belang om er voor te zorgen dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie.
  • Verder zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Veel pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven.
  • Het is verstandig om een wandelstok te gebruiken als het lopen pijnlijk wordt. Als de linker heup pijnlijk is, houd de wandelstok dan in de rechterhand, en andersom.
  • Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel je conditie verbeteren. Met oefeningen houd je de heup zo soepel mogelijk.

In eerste instantie helpen pijnstillers en fysiotherapie nog goed, maar als de slijtage verder gaat, nemen de klachten toe. Wanneer de pijn onacceptabel wordt, is een kunstheup de enige oplossing.

Pijnstillers 

Als je last hebt van een versleten heup is het van belang om er voor te zorgen dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie. Verder zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Veel pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven. Het is verstandig om een wandelstok te gebruiken als het lopen pijnlijk wordt. Als de linker heup pijnlijk is, houd de wandelstok dan in de rechterhand, en andersom. Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel je conditie verbeteren. Met oefeningen houd je de heup zo soepel mogelijk.

 

Wist je dat?

Swash producten

Je (bedlegerige) patiënten in één handeling gemakkelijk kunt wassen met speciale kant-en-klare washandjes of -doekjes van Swash? Dit vervangt het traditionele wassen met de waskom en is niet alleen comfortabeler en efficiënter, maar ook hygiënischer. Voor ieder lichaamsdeel gebruik je namelijk een apart washandje in plaats van één of twee katoenen washandjes voor het gehele lichaam. Daarbij vermindert Swash de fysieke en mentale belasting van zowel de zorgvrager als de zorgverlener.

Wil je weten welke Swash-producten er allemaal zijn? En hoe je deze thuis, in het ziekenhuis of verzorgingstehuis kunt gebruiken? Bekijk dan deze site of bezoek de Swash Webshop.  

- advertorial -

Wist je dat?

Dossier vergoeding medicijnenBijna alle medicijnen  vergoed worden uit de basisverzekering? Maar wat betekent dan het preferentiebeleid en hoe werkt dat? En wie bepaalt eigenlijk wat er vergoed wordt? Dat en meer lees je in het dossier Vergoeding medicijnen op Gezondheidsplein. Ook komt aan bod wat het inhoudt als de verpakking van je gebruikelijke medicijn er opeens anders uitziet.