CTA arrow

Heupprothese plaatsen (Nieuwe heup plaatsen)

Naar het overzicht van behandelingen

Het heupgewricht zorgt voor een flexibele verbinding tussen je romp en je bovenbeen. Het gewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom is een halfronde holte in het bekkenbot, de bolronde kop zit boven aan het dijbeen. De kop en de kom passen precies in elkaar. Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, dat betekent dat het alle kanten op kan scharnieren. Hierdoor is je been flexibel ten opzichte van je romp. Een laagje glad kraakbeen op kop en kom zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Als dit kraakbeen wordt aangetast kan het gewricht niet meer goed bewegen. Problemen ontstaan meestal door slijtage (in medische termen heet dit artrose). De oorzaak van slijtage is meestal de natuurlijke veroudering, soms speelt ook een aandoening zoals reuma een rol. Een versleten heup veroorzaakt een knagende pijn in de lies, in de bilstreek of in het bovenbeen. De heup voelt stijf aan, vooral bij het opstaan uit bed of stoel, bij het instappen in een auto en bij traplopen. Als je last hebt van een versleten heup kunnen leefregels helpen om er zo min mogelijk last van te hebben:

  • Allereerst is het van belang om er voor te zorgen dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie.
  • Verder zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Veel pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven.
  • Het is verstandig om een wandelstok te gebruiken als het lopen pijnlijk wordt. Als de linker heup pijnlijk is, houd de wandelstok dan in de rechterhand, en andersom.
  • Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel je conditie verbeteren. Met oefeningen houd je de heup zo soepel mogelijk.

In eerste instantie helpen pijnstillers en fysiotherapie nog goed, maar als de slijtage verder gaat, nemen de klachten toe. Wanneer de pijn onacceptabel wordt, is een kunstheup de enige oplossing.

Pijnstillers 

Als je last hebt van een versleten heup is het van belang om er voor te zorgen dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie. Verder zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Veel pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven. Het is verstandig om een wandelstok te gebruiken als het lopen pijnlijk wordt. Als de linker heup pijnlijk is, houd de wandelstok dan in de rechterhand, en andersom. Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel je conditie verbeteren. Met oefeningen houd je de heup zo soepel mogelijk.

 

Wist je dat?

CT-scan

Het tegenwoordig ‘hot’ is om een privékliniek een total body scan te laten maken? Een total body scan is een preventief onderzoek van het gehele lichaam. Om je lijf onder de loep te nemen onderga je MRI-scans, CT-scans, bloed- en urineonderzoeken. Aan de hand daarvan kan dan worden bepaald of je iets ernstigs onder de leden hebt. Wil je zo’n scan laten maken? Let dan goed op of je zorgverzekeraar het vergoedt. Dit is meestal niet het geval.

Kijk hier voor CT-scan en MRI-scan. 

Wist je dat?

Chemotherapie

Chemotherapie altijd per patiënt op maat wordt samengesteld? De chemokuren bestaan namelijk uit het toedienen van verschillende medicijnen die de celgroei van tumoren moeten tegengaan. Aangezien tumoren verschillen, is ook de samenstelling van de chemo per patiënt verschillend. De therapie wordt ingezet om kanker te genezen, als aanvullende behandeling om terugkeer te voorkomen of om de symptomen van kanker te verlichten wanneer genezing niet meer mogelijk is. 

Lees meer over de behandeling van kanker met chemotherapie